Knowledge and opinions of Poles on genetically modified organisms (GMOs).
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
The aim of this study was to investigate the knowledge and opinions of Poles about genetically modified organisms (GMOs). The study was conducted using a questionnaire of our own design. In this study a total of 282 respondents participated, belonging to three age groups. All of them live in the south-eastern part of Poland. The analysis of research material showed that most of the respondents, despite their knowledge of the term GMO, have only little knowledge about the effects of genetically modified products on the human body. The respondents notice the benefits of the practical use of genetic modification in medicine and pharmacy, but due to the lack of knowledge about GMOs they are fearful of the impact of GM products on the functioning of the body and the environment. Most controversies concern the use of genetic engineering techniques in food production. Despite many advantages of the GM products, many respondents said they would never buy this kind of food. About half of the respondents of each group are aware of their lack of knowledge of GMOs. They also showed interest in acquiring knowledge of genetically modified organisms.
Celem pracy było zbadanie wiedzy oraz opinii Polaków na temat organizmów genetycznie zmodyfikowanych (GMO). Badania przeprowadzono metodą sondażu, wykorzystując kwestionariusz ankiety własnej konstrukcji i objęto nimi łącznie 282 osoby, należące do 3 grup wiekowych, zamieszkujących południowo-wschodnią część Polski. Analiza materiału badawczego wykazała, że większość badanych osób pomimo znajomości terminu GMO posiada jedynie niewielką wiedzę na temat wpływu zmodyfikowanych genetycznie produktów na organizm ludzki. Ankietowani dostrzegają korzyści płynące z praktycznego wykorzystania modyfikacji genetycznych w medycynie i farmacji, jednak ze względu na niedostateczną wiedzę na temat GMO obawiają się ich wpływu na funkcjonowanie organizmu i środowiska naturalnego. Najwięcej kontrowersji budzi wykorzystanie technik inżynierii genetycznej do produkcji żywności. Pomimo wielu zalet tak otrzymywanych produktów wielu respondentów nigdy nie zdecydowałoby się na ich zakup. Około połowa badanych z każdej grupy zdaje sobie sprawę z niewystarczającej wiedzy na temat GMO i wykazała zainteresowanie jej poszerzaniem.
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 12 kwietnia 2013 15:31 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 27 kwietnia 2022 10:27 |