Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Lactobacillus plantarum 299V improves the microbiological quality of legume sprouts and effectively survives in these carriers during cold storage and in vitro digestion.

Opis bibliograficzny

Lactobacillus plantarum 299V improves the microbiological quality of legume sprouts and effectively survives in these carriers during cold storage and in vitro digestion. [AUT. KORESP.] MICHAŁ ŚWIECA, [AUT.] MONIKA KORDOWSKA-WIATER, MONIKA PYTKA, URSZULA GAWLIK-DZIKI, JUSTYNA BOCHNAK, URSZULA ZŁOTEK, BARBARA BARANIAK. PloS One 2018 Vol. 13 Iss. 11 e0207793, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1371/journal.pone.0207793
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
PloS One 2018 Vol. 13 Iss. 11, e0207793
Rok: 2018
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Probiotics improve consumers' health and additionally may positively influence the microbiological and organoleptic quality of food. In the study, legume sprouts were inoculated with Lactobacilllus plantarum 299V to produce a new functional product ensuring the growth and survival of the probiotic and high microbiological quality of the final product. Legume sprouts, which are an excellent source of nutrients, were proposed as alternative carriers for the probiotic. The key factors influencing the production of probiotic-rich sprouts include the temperature (25°C) of sprouting and methods of inoculation (soaking seeds in a suspension of probiotics). Compared to the control sprouts, the sprouts enriched with the probiotic were characterized by lower mesophilic bacterial counts. In the case of fresh and stored probiotic-rich sprouts, lactic acid bacteria (LAB) accounted for a majority of total microorganisms. The Lb. plantarum population was also stable during the cold storage. The high count of LAB observed in the digest confirmed the fact that the studied sprouts are effective carriers for probiotics and ensure their survival in the harmful conditions of the digestive tract in an in vitro model. Enrichment of legume sprouts with probiotics is a successful attempt and yields products for a new branch of functional foods.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 44577) wydawnictwo ciągłe #44577

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,776
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:10 grudnia 2018 10:06
Ostatnia aktualizacja:17 czerwca 2022 08:53

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się