Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Lettuce yield and root activity as affected by an ion exchange substrate and mineral nutrition level.

Opis bibliograficzny

Lettuce yield and root activity as affected by an ion exchange substrate and mineral nutrition level. [AUT. KORESP.] RENATA MATRASZEK-GAWRON, [AUT.] M. CHOMCZYŃSKA. J. Plant Nutr. 2017, Vol. 40 Issue 11 s. 1627-1634, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1080/01904167.2016.1270318
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Journal of Plant Nutrition 2017, Vol. 40 Issue 11, s. 1627-1634
Rok: 2017
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The study involved investigating the effect of ion exchange substrate (IES) addition to a nutrient solution (2% or 5% v/v) on the yield and root parameters of butterhead lettuce (Lactuca sativa L. cv. “Justyna”) under the conditions of basic (1.5-times concentrated Hoagland solution, electrical conductivity, EC 2.41–2.47 dS m−1), and intensive (3-times concentrated Hoagland solution, EC 6.85–7.30 dS m−1) mineral nutrition level. Regardless of the mineral nutrition level, both experimental additions of IES significantly increased the yield and elevated the volume, as well as the whole (WRA) and the active (ARA) adsorptive surface area of roots. It was confirmed that the substrate did not cause salt stress. Additionally, it was revealed that the substrate constitutes a beneficial component of lettuce in non-salinized (basic) or salinized (intensive mineral nutrition level) environment and that the 2% dose was more favorable than 5% dose.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 43305) wydawnictwo ciągłe #43305

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,565
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:2 lutego 2018 12:37
Ostatnia aktualizacja:28 kwietnia 2021 08:23

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się