Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Long-term dietary glutamine supplementation modulates fatty acid profile and health indices in quail meat.

Opis bibliograficzny

Long-term dietary glutamine supplementation modulates fatty acid profile and health indices in quail meat. [AUT. KORESP.] EWA TOMASZEWSKA, [AUT.] PIOTR DOMARADZKI, KAMIL DRABIK, KORNEL KASPEREK, IWONA PUZIO, ARTUR BURMAŃCZUK, JUSTYNA BATKOWSKA, MARCIN BARTŁOMIEJ ARCISZEWSKI, SIEMOWIT MUSZYŃSKI. Poult. Sci. (Print) 2025 Vol. 104 Iss. 8 Article number: 105290, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.psj.2025.105290
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
POULTRY SCIENCE 2025 Vol. 104 Iss. 8, Article number: 105290
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

This study evaluated the long-term effects of dietary glutamine (Gln) supplementation on the fatty acid (FA) composition of breast meat in Japanese quail. Six-week-old dual-purpose female quails were allocated to four dietary treatments, receiving 0%, 0.5%, 1.0%, or 1.5% Gln from the onset of egg laying until peak production. The experiment was conducted at two time points, after 6 and 12 weeks of Gln supplementation (i.e., at 12 and 18 weeks of age, respectively), to assess age-related changes in lipid metabolism. Fatty acid profiles were determined by gas chromatography, and both relative percentages and absolute contents were assessed. Approximately 37 FA were identified, and Gln supplementation significantly influenced the FA profile, with notable interactions between age and dosage observed for several FAs. In older birds, the total polyunsaturated FA (PUFA) content, particularly n-3 PUFA, decreased, while saturated FA (SFA) levels increased. These shifts resulted in reduced PUFA/SFA, alongside increased atherogenic, thrombogenic, and peroxidation indices. Regarding the main effect of dose, the 0.5% Gln supplementation reduced content of total MUFA and PUFA due to the decrease of C14:1c9, C16:1c9, and C20:3n6, respectively. The 0.5% Gln dose appears to optimize lipid metabolism by improving the n-6/n-3 PUFA balance. The findings indicate that Gln supplementation can modulate lipid metabolism in quails, potentially improving the nutritional quality of the meat by optimizing the balance between beneficial and detrimental FA and providing practical implications for dual-purpose quail production systems. However, the concurrent rise in lipid peroxidation susceptibility warrants further investigation into strategies to maintain meat quality.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52657) wydawnictwo ciągłe #52657

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,200
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:26 maja 2025 12:25
Ostatnia aktualizacja:29 maja 2025 13:58

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się