Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Macronutrients, amino and fatty acid composition, elements, and toxins in high-protein powders of crickets, arthrospira, single cell protein, potato, and rice as potential ingredients in fermented food products.

AUT. ADAM GRDEŃ, AUT. KORESP. BARTOSZ SOŁOWIEJ.

Opis bibliograficzny

Macronutrients, amino and fatty acid composition, elements, and toxins in high-protein powders of crickets, arthrospira, single cell protein, potato, and rice as potential ingredients in fermented food products. [AUT.] ADAM GRDEŃ, [AUT. KORESP.] BARTOSZ SOŁOWIEJ. Appl. Sci.-Basel 2022 Volume 12 Issue 24 Article number 12831, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/app122412831
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Applied Sciences 2022 Volume 12 Issue 24, Article number 12831
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Due to the increasing global population and climate change, new sustainable food sources are being intensively sought to replace less favorable livestock production. Especially new protein sources and their food applications are being focused on. In this paper, several selected protein sources that may have potential application in future functional foods, such as fermented foods, were examined and compared. These sources include single cell protein (SCP), Arthrospira platensis (Algae), Acheta domesticus (edible insect), potato, and rice protein. The above sources were compared to whey proteins. The parameters studied were total nutritional value, amino acid profile, fatty acid profile, the content of some elements, and the presence of toxins

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50134) wydawnictwo ciągłe #50134

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,700
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:4 stycznia 2023 13:56
Ostatnia aktualizacja:3 lipca 2023 10:42

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się