Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Malina właściwa (Rubus idaeus L.) – owocodajna roślina o działaniu prozdrowotnym (Raspberry (Rubus idaeus L.) –a fruit-bearing plant with a pro-health effect)

Opis bibliograficzny

Malina właściwa (Rubus idaeus L.) – owocodajna roślina o działaniu prozdrowotnym (Raspberry (Rubus idaeus L.) –a fruit-bearing plant with a pro-health effect). [AUT.] RENATA NURZYŃSKA-WIERDAK. Annales Horticulturae 2022 Vol. 31 Nr 1 s. 37-48, il., bibliogr., streszcz., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2022
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Angielski:

The raspberry (Rubus idaeusL.) is a shrub growing mainly in the temperate zone. Raspberry fruits are distinguished by an excellent aroma and pure ruby color; suitable for consumption and processing. The medicinal raw material used in the pharmaceutical industry is raspberry fruit (Rubi idaei fructus) ripening from July to October and raspberry leaf (Rubi idaei folium), harvested in spring and summer. The raw material is obtained from crops and natural sites. Raspberry fruit contains vitamins, organic acids, anthocyanins, and the leaves arerich in tannins and flavonoids. The raw materials show astringent, antiseptic, antipyretic anddigestive system functions.

Polski:

Malina właściwa (Rubus idaeus L.) to krzew rosnący głównie w strefie umiarkowanej. Owoce maliny wyróżniają się doskonałym aromatem i czystą rubinową barwą; nadają się do konsumpcji i przetwórstwa. Surowcem leczniczym wykorzystywanym w przemyśle farmaceutycznym jest owoc maliny (Rubi idaei fructus) dojrzewający od lipca do października oraz liść maliny (Rubi idaei folium), zbierany wiosną i latem. Surowiec pozyskuje się z upraw i ze stanu naturalnego. Owoc maliny zawiera witaminy, kwasy organiczne, antocyjany, a liście są bogate w garbniki i flawonoidy. Surowce wykazują działanie ściągające, antyseptyczne, przeciwgorączkowe i wspomagające pracę układu pokarmowego.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49490) wydawnictwo ciągłe #49490

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:20 maja 2022 10:09
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:12

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się