Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Mechanism of action and interactions between thyroid peroxidase and lipoxygenase inhibitors derived from plant sources.

Opis bibliograficzny

Mechanism of action and interactions between thyroid peroxidase and lipoxygenase inhibitors derived from plant sources. [AUT.] EWA HABZA-KOWALSKA, [AUT. KORESP.] URSZULA GAWLIK-DZIKI, [AUT.] DARIUSZ DZIKI. Biomolecules 2019 Vol. 9 Iss. 11 s. 1-16, il., bibliogr. DOI: 10.3390/biom9110663
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Biomolecules 2019 Vol. 9 Iss. 11, s. 1-16
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

This study focused on the effect of kaempferol, catechin, apigenin, sinapinic acid, and extracts from plants (i.e., parsley, cumin, mustard, green tea, and green coffee) on thyroid peroxidase (TPO) and lipoxygenase (LOX) activity, antiradical potential, as well as the result of interactions among them. Catechin, sinapinic acid, and kaempferol acted as a competitive TPO inhibitors, while apigenin demonstrated an uncompetitive mode of inhibitory action. Ethanol extracts from all plants acted as competitive TPO inhibitors, while, after in vitro digestion, TPO activation was found especially in the case of mustard (24%) and cumin (19.85%). Most importantly, TPO activators acted synergistically. The TPO effectors acted as LOX inhibitors. The most effective were potentially bioaccessible compounds from green tea and green coffee (IC50 = 29.73 mg DW/mL and 30.43 mg DW/mL, respectively). The highest free radical scavenging ability was determined for catechin and sinapinic acid (IC50 = 78.37 µg/mL and 84.33 µg/mL, respectively) and potentially bioaccessible compounds from mustard (0.42 mg DW/mL) and green coffee (0.87 mg DW/mL). Green coffee, green tea, cumin, and mustard contain potentially bioaccessible TPO activators that also act as effective LOX inhibitors, which indicate their potentially health-promoting effects for people suffering from Hashimoto’s disease.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46107) wydawnictwo ciągłe #46107

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,082
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:25 listopada 2019 10:27
Ostatnia aktualizacja:21 listopada 2021 21:15

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się