Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Mechanizm działania preparatów biologicznych stosowanych w ochronie roślin przed patogenami (The mechanism of action of biological preparations used in plant protection against pathogens)

Opis bibliograficzny

Mechanizm działania preparatów biologicznych stosowanych w ochronie roślin przed patogenami (The mechanism of action of biological preparations used in plant protection against pathogens). [AUT.] AGNIESZKA JAMIOŁKOWSKA, BEATA HETMAN. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, E Agric. 2016 Vol. 71 Nr 1 13-29, il., bibliogr., streszcz., sum. DOI: 10.24326/as.2016.1.2
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2016
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Polski:

Od 1 stycznia 2014 r. w krajach członkowskich Unii Europejskiej produkcja roślin opiera się na zasadach integrowanej ochrony. W większym stopniu uwzględnia ona metodę biologiczną, rozumianą nie tylko jako bezpośrednie zwalczanie, ale także jako wykorzystanie naturalnych procesów samoregulacji. W tej metodzie stosuje preparaty biologiczne oparte na antagonistycznych mikroorganizmach (wirusy, bakterie, grzyby) oraz wyciągach roślinnych, naturalnych komponentach roślinnych i zwierzęcych. Obecnie w Polsce dostępnych jest kilka takich biopreparatów (Trianum, Vital Plus, Canna Aktrivator, Boni Protect Forte, Polyversum WP, Contans WG) oraz preparatów biotechnicznych (Bioczos Płynny, Biosept Active, Beta-Chikol). Działanie preparatów zawierających żywe mikroorganizmy opiera się na uzdolnieniach tych mikroorganizmów do pasożytnictwa, konkurencji i antybiozy. Preparaty biotechniczne charakteryzują się bezpośrednim działaniem wyniszczającym względem grzybów i bakterii chorobotwórczych. Antymikrobową aktywność tych produktów przypisuje się organicznym związkom chemicznym zawartym w komponentach roślinnych i zwierzęcych (allicyna, endogenne flawonoidy i glikozydy, terpeny, kumaryny, furanokumaryny, chitozan). Związki te hamują kiełkowanie zarodników i ograniczają wzrost strzępek kiełkowych grzybów. Preparaty biotechniczne oraz grzyby Trichoderma spp. nazywane są również biostymulatorami odporności roślin, ponieważ indukują odporność roślin na czynniki abiotyczne i biotyczne. Wpływają na produkcję metabolitów wtórnych (związków fenolowych) w roślinie oraz biorą udział w tworzeniu barier fizycznych, uniemożliwiających rozprzestrzenianie się patogenu.

Angielski:

Beginning with 1 January 2014 in all Member States of the European Union the crop production must be based on integrated pest management. It takes into account the biological method, understood not only as direct protection, but also as the use of natural processes of self-regulation. In the biological method biological preparations are used based on the antagonistic microorganisms (viruses, bacteria, fungi) as well as plant extracts, natural components of plants and animals. Currently in Poland there are several such biopreparations (Trianum Vital Plus, Canna Aktrivator, Boni Protect Forte, Polyversum WP, Contans WG) and biotechnical prepara-tions (Bioczos Plynny, Biosept Active, Beta-Chikol, Bio-algeen S90 Plus). The mode of action of biopreparations containing microorganisms is based on the abilities of these microorganisms for parasitism, competition and antibiosis. Biotechnical preparations are characterized by a direct effect against pathogenic fungi and bacteria. Antimicrobial activity of these products is attributed to organic chemical compounds contained in plant and animal components (allicin, endogenous flavonoids and glycosides, terpenes, coumarins, furanocoumarins, chitosan). These compounds inhibit the germination of spores and limit hyphae growth by dehydration of the cell cytoplasm. Biotechnical preparations and Trichoderma spp. are also called stimulators of plant resistance because they induce resistance of plants to abiotic and biotic factors. They stimulate the produc-tion of secondary metabolites (e.g. phenolic compounds) in the plant and participate in the crea-tion of physical barriers, preventing the spread of the pathogen.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 38498) wydawnictwo ciągłe #38498
PBN ID (hist.): 38498

Metryki

9,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:28 lipca 2016 11:58
Ostatnia aktualizacja:7 kwietnia 2022 10:54

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się