Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Melisa lekarska (Melissa officinalis L.) – skład chemiczny i aktywność biologiczna (Lemon balm (Melissa officinalisL.) – chemical composition and biological activity)

Opis bibliograficzny

Melisa lekarska (Melissa officinalis L.) – skład chemiczny i aktywność biologiczna (Lemon balm (Melissa officinalisL.) – chemical composition and biological activity). [AUT.] RENATA NURZYŃSKA-WIERDAK. Ann Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EEE Hortic. 2013 Vol. 23 Nr 1 25-35, il., bibliogr., streszcz., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2013
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Polski:

Melisa lekarska (Melissa officinalis L.) z rodziny jasnotowatych (Lamiaceae), pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, a w stanie naturalnym występuje we wschodniej jego części, jako zdziczała z upraw w Europie, oraz w umiarkowanych strefach Azji i Ameryki. Surowcem zielarskim jest liść melisy (Melissae folium), a główną substancją biologicznie aktywną – olejek eteryczny, występujący w wysuszonym surowcu w ilości 0,02–0,30%. Składnikami dominującymi olejku melisowego są: cytral (geranial i neral), cytronelal, geraniol, β-pinen, α-pinen i β-kariofilen. Liść melisy jest zasobny także w inne substancje biologicznie aktywne, takie jak garbniki, gorycze, flawonoidy, kwasy fenolowe, chlorofil i karotenoidy, związki triterpenowe oraz związki mineralne. Ekstrakty z surowca melisy oraz olejek eteryczny wykazują aktywność przeciwdrobnoustrojową, antyoksydacyjną, ponadto działają uspokajająco i przeciwdepresyjnie. Biosynteza olejku eterycznego melisy pozostaje pod wyraźnym wpływem czynników genetycznych, ale podlega także czynnikom środowiskowym, natomiast kompozycja jakościowa jest relatywnie stała. Aktywność antyoksydacyjna olejku jest najprawdopodobniej związana z obecnością składników dominujących. Zawartość związków fenolowych, flawonoidów oraz α-tokoferolu i β-karotenu w surowcu melisy potęguje jego aktywność przeciwutleniającą.

Angielski:

Lemon balm (Melissa officinalis L.) from the mint family (Lamiaceae) is native to the Mediterranean region and in the wild it is found in its eastern part; it also occurs as a naturalised plant that have escaped from cultivation in Europe, as well as in the temperate zones of Asia and America. The herbal material comprises leaves (Melissae folium) of lemon balm, while the essential oil, found in dried raw material at a level of 0.02-0.30%, is the main biologically active substance. The dominant components of lemon balm essential oil are as follows: citral (geranial and neral), citronellal, geraniol, β-pinene, α-pinene, and β-caryophyllene. The lemon balm leaf is also rich in other biologically active substances, such as tannins, bitters, flavonoids, phenolic acids, chlorophyll and carotenoids, triterpene compounds as well as mineral compounds. Lemon balm extracts and essential oil show antimicrobial and antioxidant activity as well as they have sedative and antidepressant effects. Essential oil synthesis in lemon balm is clearly influenced by genetic factors, but it is also affected by environmental factors, whereas the qualitative composition of the oil is relatively constant. The antioxidant activity of lemon balm essential oil is most probably associated with the presence of its dominant components; the presence of phenolics, flavonoids as well as α-tocopherol and β-carotene in lemon balm raw material enhances its antioxidant activity.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 32766) wydawnictwo ciągłe #32766
PBN ID (hist.): 32766

Metryki

2,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:5 czerwca 2014 10:11
Ostatnia aktualizacja:12 kwietnia 2022 14:11

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się