Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Metabolic parameters in young turkeys fed diets with different inclusion levels of copper nanoparticles.

Opis bibliograficzny

Metabolic parameters in young turkeys fed diets with different inclusion levels of copper nanoparticles. [AUT.] K. KOZŁOWSKI, J. JANKOWSKI, K. OTOWSKI, Z. ZDUŃCZYK, [AUT. KORESP.] K. OGNIK. Pol. J. Vet. Sci. 2018 Vol. 21 Nr 2 s. 245-253, il., bibliogr., sum. DOI: 10.24425/119043
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
POLISH JOURNAL OF VETERINARY SCIENCES 2018 Vol. 21 Nr 2, s. 245-253
Rok: 2018
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of this study was to verify the hypothesis postulating that the supplementation of Turkey diets with Cu nanoparticles can lower dietary inclusion levels of Cu without compromising the growth rate and antioxidant status of Turkeys. The experiment was carried out on 648 one-day-old Hybrid Converter Turkeys divided into 6 groups with 6 replicates per group, in a two-factorial design with 3 dietary inclusion levels of Cu (20, 10 and 2 mg/kg) and 2 dietary sources of Cu - copper sulfate (Cu-SUL) and Cu nanoparticles (Cu-NP). At 42 days of age, blood samples were collected from 2 birds per replicate (12 birds per group), after slaughter livers were collected for analyses. Blood and liver samples were assayed for: Cu, Zn, Ca, P, Mg, GLU, TP, ALB, UREA, TAG, TC, UA, ALT, AST, ALT, GGT, ALP, SOD, GPx, CAT, VIT C, FRAP, GSH+GSSG, LOOH, MDA. The results of this experiment demonstrate that a decrease in the dietary inclusion levels of Cu from 10 mg/kg to 2 mg/kg does not compromise the growth performance of Turkeys, but weakens antioxidant defense mechanisms. A Cu dose of 20 mg/kg induces oxidation reactions and has a much more inhibitory effect on the antioxidant defense system than dietary Cu content of 2 mg/kg. In Turkeys, dietary supplementation with Cu-NP has a more beneficial effect on carbohydrate metabolism and antioxidant status compared with Cu-SUL. The results of analyses examining the antioxidant and metabolic status of young Turkeys indicate that 10 mg/kg is the optimal dietary inclusion level of Cu.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 43865) wydawnictwo ciągłe #43865

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,802
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:20 czerwca 2018 12:09
Ostatnia aktualizacja:17 sierpnia 2021 13:44

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się