Metody pakowania mięsa i wyrobów mięsnych.
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Dobór metody i rodzaju opakowania w przemyśle mięsnym ma szczególne znaczenie ze względów nie tylko na termin przydatności do spożycia, ale również atrakcyjność produktu pod względem wizualnym. Zastosowane materiały opakowaniowe muszą spełniać ściśle określone regulacje prawne pod względem kontaktu materiałów opakowaniowych z żywnością oraz posiadać odpowiednie właściwości wytrzymałościowe. Zastosowanie odpowiedniej metody pozostaje w rękach producentów wyrobów mięsnych. Do najpopularniejszych metod należy zaliczyć pakowanie próżniowe, pakowanie MAP oraz stosowanie tzw. opakowań aktywnych.
The selection of the method and type of packaging in the meat industry is of special importance due for reasons not only of the shelf life, but also the visually attractiveness of the product. The packaging materials used must meet strictly defined legal regulations regarding the contact of packaging materials with food as well as have appropriate strength properties. The application of the appropriate method remains in the hands of meat producers. The most popular methods include vacuum packaging, MAP packaging and the use of active packaging.
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 7 stycznia 2019 08:22 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 10 stycznia 2022 15:05 |