Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Microbial contamination of laying hen litter in relation to bird age.

Opis bibliograficzny

Microbial contamination of laying hen litter in relation to bird age. [AUT.] MILENA JÓZWIK, BEATA TRAWIŃSKA, ANNA DANEK-MAJEWSKA. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EE Zootech. 2009 Vol. 27 Nr 1 s. 7-13, bibliogr., streszcz., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2009
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Angielski:

An increasing amount of wastes associated with poultry raising in highly intensive farming environment has been the growing cause of concern. Huge, modern poultry farms face grave problems concerning the disposal of poultry litter, noxious odour emission, pollution of water, soil and air. The objective of the present research was to determine the effect of layer hens` age on quantitative and qualitative contamination of litter. The experimental material was constituted by the litter samples collected from three hen facilities (three age groups) in the farm of laying hens of Hy-line. The microbial analysis included: meso- and psychrophylic bacteria, bacteria from coli group, thermotolerant, proteolytic, etc. In the indoor sampling sites, there were also measured chosen microclimatic factors. The microbiological evaluation revealed the highest microbial contamination of litter, analyzing three age groups of laying hens, in the hen building K3 (birds aged 54 weeks), followed by K2 hen house (30-week-old birds) and the lowest in the K1 (6 weeks of age).

Polski:

Stale wzrastająca masa odchodów towarzysząca rozwojowi fermowej produkcji drobiarskiej coraz bardziej zagraża otoczeniu. Duże, nowoczesne fermy drobiu mają ogromne problemy z pozbywaniem się tak dużej ilości pomiotu, jego dokuczliwym odorem, skażeniem wody, gleby i powietrza. Celem podjętych badań było określenie wpływu wieku kur niosek na ilościowe i jakościowe bakteriologiczne zanieczyszczenie pomiotu. Materiał do badań stanowiły próbki pomiotu pobrane z trzech kurników (od trzech grup wiekowych) w fermie kur nieśnych linii „Hy-line”. Analiza bakteriologiczna obejmowała: bakterie mezo- i psychrofilne, bakterie z grupy coli, termotolerancyjne, proteolityczne i in. W miejscach poboru próbek dokonano rów-nież pomiarów wybranych czynników mikroklimatycznych. Stwierdzono, że największe zanieczyszczenie mikrobiologiczne pomiotu występowało w kurniku K3 u ptaków 54-tygodniowych, niższe w kurniku K2 u kur 30-tygodniowych, a najniższe w K1 – u 6-tygodniowych.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 22179) wydawnictwo ciągłe #22179
PBN ID (hist.): 22179

Metryki

2,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:2 października 2009 13:38
Ostatnia aktualizacja:28 kwietnia 2022 09:58

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się