Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Microbiological studies on the influence of essential oils from several Origanum species on respiratory pathogens.

Opis bibliograficzny

Microbiological studies on the influence of essential oils from several Origanum species on respiratory pathogens. [AUT. KORESP.] BARTŁOMIEJ PIASECKI, [AUT.] VIKTÓRIA L. BALÁZS, ANNA KIEŁTYKA-DADASIEWICZ, PÉTER SZABÓ, BÉLA KOCSIS, GYÖRGYI HORVÁTH, AGNIESZKA LUDWICZUK. Molecules (Basel,Online) 2023 Vol. 28 Issue 7 Article number 3044, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/molecules28073044
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
MOLECULES 2023 Vol. 28 Issue 7, Article number 3044
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Essential oils (EOs) with established and well-known activities against human pathogens might become new therapeutics in multidrug-resistant bacterial infections, including respiratory tract infections. The aim of this study was to evaluate the antimicrobial activity of EOs obtained from several samples of Origanum vulgare, O. syriacum, and O. majorana cultivated in Poland. EOs were analyzed by GC-MS and tested against four bacterial strains: Staphylococcus aureus (MRSA), Haemophilus influenzae, Haemophilus parainfluenzae, and Pseudomonas aeruginosa. Chemical analyses showed that the Eos were characterized by a high diversity in composition. Based on the chemical data, four chemotypes of Origanum EOs were confirmed. These were carvacrol, terpineol/sabinene hydrate, caryophyllene oxide, and thymol chemotypes. Thin-layer chromatography-bioautography confirmed the presence of biologically active antibacterial components in all tested EOs. The highest number of active spots were found among EOs with cis-sabinene hydrate as the major compound. On the other hand, the largest spots of inhibition were characteristic to EOs of the carvacrol chemotype. Minimal inhibitory concentrations (MICs) were evaluated for the most active EOs: O. vulgare ‘Hirtum’, O. vulgare ‘Margarita’, O. vulgare ‘Hot & Spicy’, O. majorana, and O. syriacum (I) and (II); it was shown that both Haemophilus strains were the most sensitive with an MIC value of 0.15 mg/mL for all EOs. O. majorana EO was also the most active in the MIC assay and had the highest inhibitory rate in the anti-biofilm assay against all strains. The most characteristic components present in this EO were the trans-sabinene hydrate and terpinen-4-ol. The strain with the least sensitivity was the MRSA with an MIC of 0.6 mg/mL for all EOs except for O. majorana, where the MIC value reached 0.3 mg/mL. Scanning electron microscopy performed on the Haemophilus influenzae and Haemophilus parainfluenzae biofilms showed a visible decrease in the appearance of bacterial clusters under the influence of O. majorana EO.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50534) wydawnictwo ciągłe #50534

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,200
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:20 kwietnia 2023 15:36
Ostatnia aktualizacja:27 czerwca 2024 13:58

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się