Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Microencapsulation of the polyphenolic fraction of cranberry fruit (Vaccinium oxycoccos) with coatings based on protein isolates: in vitro assessment of the bioavailability of polyphenolic compounds.

Opis bibliograficzny

Microencapsulation of the polyphenolic fraction of cranberry fruit (Vaccinium oxycoccos) with coatings based on protein isolates: in vitro assessment of the bioavailability of polyphenolic compounds. [AUT. KORESP.] NATALIA ŻUREK, [AUT.] JAGODA KALICIAK, MICHAŁ ŚWIECA, IRENEUSZ KAPUSTA. Food Bioprod. Process. 2025 Vol.154 s. 1-12. DOI: 10.1016/j.fbp.2025.08.009
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Food and Bioproducts Processing 2025 Vol.154, s. 1-12
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of this study was to evaluate the effect of the type of protein used on the in vitro content and bioavailability of polyphenolic compounds from microcapsules with a cranberry polyphenolic core (CF). The effect of the carriers on the physicochemical properties of the microcapsules, swelling capacity in specific sec- tions of the gastrointestinal tract, and safety of use was also examined by assessing biocompatibility with normal colonic epithelial cells. The microcapsules were prepared by ionotropic gelation using seven matrices: alginate (AL) and AL with whey protein isolate (WPI), pea protein isolate (PPI), soybean protein isolate (SPI), pumpkin protein isolate (PNPI), sunflower protein isolate (SNPI), and rice protein isolate (RPI). According to the results, all microcapsules demonstrated comparable and satisfactory properties in terms of dry weight, diameter, hy- groscopicity, color, and biocompatibility. However, the choice of protein significantly influenced the values of other parameters. Microcapsules based on SPI provided the best process efficiency, while higher polyphenol content and antioxidant activity were observed for microcapsules containing SNPI and PNPI. In contrast, the highest bioavailability was estimated for microcapsules containing WPI. These findings could have significant implications for the design of new formulations and products for the food, nutraceutical, and pharmaceutical industries.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52895) wydawnictwo ciągłe #52895

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,400
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:26 sierpnia 2025 13:12
Ostatnia aktualizacja:26 sierpnia 2025 13:13

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się