Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Mikrorozmnażanie stewii (Stevia rebaudiana Bert.) z eksplantatów węzłowych izolowanych z roślin wytworzonych in vitro (Micropropagation of stevia (Stevia rebaudiana Bert.) through node explants isolated from in vitro produced plants)

Opis bibliograficzny

Mikrorozmnażanie stewii (Stevia rebaudiana Bert.) z eksplantatów węzłowych izolowanych z roślin wytworzonych in vitro (Micropropagation of stevia (Stevia rebaudiana Bert.) through node explants isolated from in vitro produced plants). [AUT.] ROMUALD DOLIŃSKI, EWELINA JABŁOŃSKA. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, E Agric. 2015 Vol. 70 Nr 4 s. 13-24, il., bibliogr., streszcz., sum. DOI: 10.24326/as.2015.4.2
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2015
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Polski:

Głównym celem badań była ocena populacji Stevia rebaudiana pod względem zdolności do mikrorozmnażania z eksplantatów węzłowych. Pierwotnymi eksplantatami były wierzchołki pędów pobrane z roślin rosnących w szklarni. Eksplantaty węzłowe wycięto ze sterylnych roślin wytworzonych in vitro. Wyłożono je na pożywkę MS uzupełnioną różnymi stężeniami BAP (0,5–4 mg.dm-3). Po trzech tygodniach przełożono eksplantaty na świeże pożywki z tymi samymi stężeniami BAP i GA3 w stężeniu 0,1 mg,dm-3. W czasie trzech następnych tygodni wszystkie eksplantaty zregenerowały pędy. Maksymalne formowanie pędów (średnio 11,36 z eksplantatu) stwierdzono na pożywce zawierającej 1,0 mg.dm-3 BAP i 0,1 mg.dm-3 GA3. Wszystkie kombinacje BAP i GA3 wytwarzały dużo kalusa. Rozwinęło się go najwięcej na pożywce MS zawierającej BAP w stężeniu 1,0 mg.dm-3. Pędy ukorzeniano w pożywce MS uzupełnianej różnymi stężeniami IBA (0,25–2 mg.dm-3). W czasie 5 tygodni wszystkie pędy wytworzyły korzenie. Najwięcej korzeni (10,04) otrzymano przy 1,0 mg.dm-3 IBA. 40 roślin wysadzono do doniczek wypełnionych sterylną mieszanką glebową i poddano procesowi hartowania. Proces aklimatyzacji przeżyło 92,5% roślin.

Angielski:

The main aim of the study was to assess the capaci ty of Stevia rebaudiana population for micropropagation through node explants. Primary explants were shoots apex collected from plants growing in glasshouse. Node explants were ex cised from sterile plants developed in vitro . They were placed on MS medium supplemented with dif ferent BAP concentrations (0.5–4 mg . dm -3 ). After 3 weeks, explants were transferred onto the f resh medium with the same BAP concentrations and 0.1 mg . dm -3 GA 3. Within another 3 weeks each node explants regenerat ed shoots. The maxi- mum shoots formation (11.36 shoots per explant) was observed on the medium containing 1.0 mg . dm -3 BAP and 0.1 mg . dm -3 GA 3 . Each of the BAP and GA 3 combinations produced much callus. The maximum callus proliferation was found on MS medium containing 1.0 mg . dm -3 BAP. In vitro regenerated shoots were rooted in MS medium supplemented with various concentratio ns of IBA (0.25–1.5 mg . dm -3 ). Within 5 weeks each shot produced roots. The max imum root number (10.04) was obtained at 1.0 mg . dm -3 IBA. Forty seedlings were moved into the pots filled with sterile soil mixture and subjected to the hardening process. 92.5% of the plants survived acclimati- zation.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 37581) wydawnictwo ciągłe #37581
PBN ID (hist.): 37581

Metryki

9,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:9 marca 2016 12:41
Ostatnia aktualizacja:7 kwietnia 2022 13:45

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się