Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Milk slices as a source of macroelements and microelements in the diet of pre-schoolers.

Opis bibliograficzny

Milk slices as a source of macroelements and microelements in the diet of pre-schoolers. [AUT. KORESP.] KAROLINA JACHIMOWICZ-ROGOWSKA, [AUT.] ANNA WINIARSKA-MIECZAN, MAŁGORZATA KWIECIEŃ. J. Elem. 2023 Vol. 28 Nr 2 s. 349-361, il., bibliogr., sum. DOI: 10.5601/jelem.2023.28.2.2371
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Journal of Elementology 2023 Vol. 28 Nr 2, s. 349-361
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Sponge cake bars with milk filling, commonly referred to as milk slices, are a very frequent choice among children. These products are considered convenience foods consumed for breakfast and snacks during the day. They owe their popularity to commercials promoting these sweets as products that, in terms of calcium content, can successfully replace a glass of milk. Unfortunately, due to such associations, young consumers habitually choose highly sweetened products of low nutritional value. Since milk slices are very popular components of children’s diets, they should be a source of essential nutrients, including mineral elements. This paper aimed to assay the level of selected macroelements (Ca, Mg, K, and Na) and microelements (Fe, Cu, and Zn) in sponge cake bars of milk slice type (n=15). The mean content of macroelements in the ana-lysed products can be represented as K (3724 mg kg-1 ± 502.0) > Na (2703 mg kg-1 ± 2366) > Ca (1393 mg kg-1 ± 646.7) > Mg (489.4 mg kg-1 ± 211.9). The mean content of microelements in the analysed products can be represented as Fe (24.53 mg kg-1 ± 13.19) > Zn (8.946 mg kg-1 ± 2.444)> Cu (2.188 mg kg-1 ± 0832.7). When considering the daily requirement of pre-schoolers (aged4-6) for the analysed minerals, it was established that, on average, one serving of a milk slice (31.7 g) supplies 17.9% RDA Cu, 12.5% RDA Mg, 10.7% AI K, 9.2% AI Na, 8.0% RDA Fe, 5.8% RDA Zn, and 4.1% RDA Ca. Our findings imply that milk slices are not a good source of minerals in preschoolers’ diets.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Na tych samych warunkach (CC-BY-NC-SA) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50752) wydawnictwo ciągłe #50752

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,700
Impact Factor
Q4
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:26 lipca 2023 11:47
Ostatnia aktualizacja:1 lipca 2024 09:35

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się