Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Milk-yield and the relationship between the fat and protein content of milk from cows fathered by bulls from different countries (Wydajność mleka i relacje między zawartością tłuszczu i białka w mleku krów po buhajach z różnych krajów)

Opis bibliograficzny

Milk-yield and the relationship between the fat and protein content of milk from cows fathered by bulls from different countries (Wydajność mleka i relacje między zawartością tłuszczu i białka w mleku krów po buhajach z różnych krajów). [AUT.] JERZY GNYP. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EE Zootech. 2012 Vol.30 Nr 4 s. 135-145, bibliogr., streszcz., sum. DOI: 10.2478/v10083-012-0040-y
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2012
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca przeglądowa

Streszczenia

Angielski:

The milk yield, the composition and the relationships between the protein and fat content in milk during three lactation periods over 305 days in 1790 Holstein-Friesian black and white cows fathered by bulls from Poland, Holland, Germany, USA and Canada were compared. It was shown that those cows which had been fathered by bulls from the USA showed the highest milk yield during three lactation periods and also significantly the lowest fat content in the milk. They were also characterised by the lowest significant difference between the fat and protein content in the milk (DFP) and the highest relationship of protein to fat in milk (PFR) during three lactation periods. Over three consecutive lactations, the highest protein content was found in the milk of cows which had been fathered by Dutch bulls, while the lowest protein content was to be found in the milk from cows which had been fathered by bulls from the USA. The highest frequency of cows giving milk with a fat content equal to, or lower than, the protein content was found in cows which had themselves been fathered by bulls from the USA; the lowest was in the animals fathered by Canadian bulls. The unfavourable (i.e. the highest) difference between the fat and protein content (DFP) and the least favourable relationship between the protein and fat content (PFR) in the milk, during the three lactation periods, was found in the milk from those cows which had been fathered by Canadian bulls, whereas the best DFP and the most favourable PFR was found in the milk from cows which had been fathered by bulls from the USA.

Polski:

Porównano wydajność i skład mleka oraz relacje między zawartością tłuszczu i białka w mleku w trzech 305-dniowych laktacjach 1790 krów holsztyńsko-fryzyjskich odmiany czarno-białej po buhajach z Polski, Holandii, Niemiec, USA, Francji i Kanady. Wykazano, że krowy po rozpłodnikach z USA uzyskały najwyższą wydajność mleka w trzech laktacjach, przy istotnie najniższej zawartości tłuszczu w mleku oraz cechowały się istotnie najmniejszą różnicą między zawartością tłuszczu i białka w mleku (RTB) i najwyższym stosunkiem białka do tłuszczu (SBT) w trzech laktacjach. Stwierdzono największą zawartość białka w mleku krów po rozpłodnikach holenderskich, najmniejszą zaś w mleku po buhajach z USA w trzech kolejnych laktacjach. Największą częstość występowania krów dających mleko o zawartości tłuszczu równej i mniejszej od zawartości białka wykazano u krów po buhajach z USA, najmniejszą zaś u zwierząt po buhajach z Kanady. Niekorzystną (największą) różnicą między zawartością tłuszczu a zawartością białka (RTB) oraz najmniej korzystnym stosunkiem zawartości białka do tłuszczu (SBT) w mleku w trzech laktacjach cechowało się mleko krów po buhajach z Kanady, natomiast najlepszą RTB i najkorzystniejszym SBT mleko krów po buhajach z USA.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: przed opublikowaniem

Identyfikatory

BPP ID: (46, 30145) wydawnictwo ciągłe #30145
PBN ID (hist.): 30145

Metryki

5,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:12 kwietnia 2013 15:40
Ostatnia aktualizacja:27 kwietnia 2022 10:07

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się