Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Modification of growth, yield, and the nutraceutical and antioxidative potential of soybean through the use of synthetic biostimulants.

Opis bibliograficzny

Modification of growth, yield, and the nutraceutical and antioxidative potential of soybean through the use of synthetic biostimulants. [AUT.] AGNIESZKA SZPARAGA, [AUT. KORESP.] SŁAWOMIR KOCIRA, [AUT.] ANNA KOCIRA, EWA CZERWIŃSKA, MICHAŁ ŚWIECA, EDMUND LORENCOWICZ, RAFAŁ KORNAS, MILAN KOSZEL, TOMASZ ONISZCZUK. Front. Plant Sci. 2018 Vol. 9 Article nr 1401, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3389/fpls.2018.01401
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Frontiers in Plant Science 2018 Vol. 9, Article nr 1401
Rok: 2018
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Improvement of crop cultivation technologies is focused on increasing crop productivity and improving yield quality, and at the same time on minimizing risks posed to the natural environment. The use of biostimulants contributes to the increase in the productivity of plants, especially under their exposure to stress induced by negative environmental stimuli. A field experiment was conducted in three growing seasons (2014–2016). Seeds of soybean of the Atlanta cultivar were sown in the third decade of April. Two synthetic biostimulants were used in the growing period in the form of single (stage BBCH 13-15) or double (stage BBCH 13-15, BBCH 61) spraying: Atonik (in concentrations of 0.1 and 0.2%) and Tytanit (in concentrations of 0.07 and 0.13%). Atonik, the first tested biostimulant, contained three phenolic compounds: sodium p-nitrophenolate, sodium o-nitrophenolate, and sodium 5-nitroguaiacolate. The Tytanit preparation contained a titanium complex, magnesium oxide, and sulfur (VI) oxide. This work presents a complex study addressing the action of the biostimulants Atonik and Tytanit and demonstrates their effect on the physiological traits, plant productivity, and seed yield quality of Glycine max L. The conducted experiment proved that the biostimulant type, as well as the number of its applications and its concentration, modified the biometric traits, crop productivity, as well as yield quality and the nutraceutical and antioxidative potential of soybean seeds. It was also found that by positively affecting plant growth and seed yield, the Atonik and Tytanit also resulted biostimulants decreased the protein and lipid contents in seeds. A double application of these preparations in their higher concentrations had a more positive impact on soybean seed number and soybean seed yield. The use of both Atonik and Tytanit resulted also in an increased antioxidative activity of soybean seeds. The greatest increase in this activity was observed after the application of the Tytanit preparation. Dietary fiber fraction analysis demonstrated an increase in the acid-detergent fiber, lignin, and cellulose contents in soybean seeds as a result of biostimulant application; however, the increase was greater upon the use of Tytanit. In contrast, the neutral-detergent fiber, cellulose, and hemicellulose contents were observed to decrease in all analyzed combinations of crops treated with the tested preparations.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 44154) wydawnictwo ciągłe #44154

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,106
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:10 września 2018 09:13
Ostatnia aktualizacja:15 czerwca 2022 11:53

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się