Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Modification of lipid oxidation and antioxidant capacity in canned refrigerated pork with a nitrite content reduced by half and addition of sweet pepper extract.

Opis bibliograficzny

Modification of lipid oxidation and antioxidant capacity in canned refrigerated pork with a nitrite content reduced by half and addition of sweet pepper extract. [AUT.] KAROLINA FERYSIUK, KAROLINA WÓJCIAK, [AUT. KORESP.] MAŁGORZATA MATERSKA, [AUT.] BARBARA CHILCZUK, MARZENA PABICH. Lebensm. - Wiss. Technol. 2020 Vol. 118 Article 108738, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.lwt.2019.108738
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY 2020 Vol. 118, Article 108738
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of the study was to determine whether the addition of sweet pepper extract has any effect on lipid oxidation and antioxidant capacity in canned refrigerated pork that could deteriorate chemically. Three different amounts of extract (0.005, 0.010, 0.015%) were added and compared with control sample (added with 0.010% of butylated hydroxytoluene [BHT]) during a storage period of 270 days. In addition, water activity (aw), the pH, peroxide (LOO) and thiobarbituric acid reactive substances (TBARS) values, oxidation-reduction potential (ORP), antioxidant capacity, nitrosylhemochrome (Mb-NO), instrumental color parameter, and sensory properties were determined after 1, 90, 180, and 270 days of storage. Lipid oxidation values of canned meat with 0.015% of sweet pepper extract were lower than those of control sample, while antioxidant capacity increased by the addition of extract. Consequently, extract addition allowed to stabilize Mb-NO and redness (a*) parameter value of product during the storage period. Generally, the overall sensory quality of the study samples increased in the following order: T1

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46345) wydawnictwo ciągłe #46345

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,952
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:21 stycznia 2020 10:05
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:12

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się