Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Moisture sorption characteristics of extrusion-cooked starch protective loose-fill cushioning foams.

Opis bibliograficzny

Moisture sorption characteristics of extrusion-cooked starch protective loose-fill cushioning foams. [AUT.] MACIEJ COMBRZYŃSKI, LESZEK MOŚCICKI, ANITA KWAŚNIEWSKA, TOMASZ ONISZCZUK, AGNIESZKA WÓJTOWICZ, BARTOSZ SOŁOWIEJ, BOŻENA GŁADYSZEWSKA, [AUT. KORESP.] SIEMOWIT MUSZYŃSKI. Int. Agrophys. 2017 Vol. 31 No 4 s. 457-463, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1515/intag-2016-0071
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
International Agrophysics 2017 Vol. 31 No 4, s. 457-463
Rok: 2017
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

A b s t r a c t. The aim of this work was to determine the water vapour sorption properties of thermoplastic starch filling foams processed by extrusion-cooking technique from various combinations of potato starch and two foaming agents: poly(vinyl) alcohol and Plastronfoam, in amount of 1, 2 and 3% each. Foams were processed with the single screw extruder-cooker at two different screw rotational speeds 100 and 130 r.p.m. The sorption isotherms of samples were determined and described using the Guggenheim-Anderson-de Boer model. Also, the kinetics of water vapour adsorption by foams, as a function of time, was measured and fitted with Peleg model. On the basis of the analysis the influence of the applied foaming agents, as well as the technological parameters of extrusion-cooking process in relation to water vapour adsorption by thermoplastic starch foams was demonstrated. There was no difference between the shapes of the isotherms for poly(vinyl) alcohol foams while for Plastronfoam foams a notable difference among foams extruded at 100 r.p.m. was observed in the regions of low and high humidity content. The analysis of the Guggenheim-Anderson-de Boer model parameters showed that the water molecules were less strongly bound with the foam surface when extruded at a lower screw speed

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 42571) wydawnictwo ciągłe #42571

Metryki

25,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,242
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:13 października 2017 14:47
Ostatnia aktualizacja:20 stycznia 2022 13:09

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się