Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Morphological and biochemical characteristics of wild loquat (Eriobotrya japonica Lindl.) genotypes in Turkey.

Opis bibliograficzny

Morphological and biochemical characteristics of wild loquat (Eriobotrya japonica Lindl.) genotypes in Turkey. [AUT. KORESP.] VOLKAN OKATAN, [AUT.] BARIS KAKI, MUHAMMET A. GUNDESLI, SERHAT USANMAZ, AGNIESZKA NAJDA, SEZAI ERCISLI, KEREM MERTOĞLU, ABDALBASIT A. MARIOD, HANIFEH S. HAJIZADEH. Agric. Conspec. Sci. 2022 Vol. 87 No.3 s. 201-211, il., bibliogr., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Agriculturae Conspectus Scientificus 2022 Vol. 87 No.3, s. 201-211
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

This study was carried out to determine the pomological and biochemical characteristics of eight different loquat genotypes collected from the Black Sea region (Turkey) in 2018. Totally 20 fruits, at the same ripening stage, were collected from the selected genotypes and tested. Results suggested that there were a high (0.768-0.907) positive and statistically significant correlations among all pomological features (P < 0.01) while the correlations among the biochemical compounds were weak and statistically non-significant (P > 0.05). According to the PCA (principal component analysis) analysis of the pomological characteristics, the genotype #1 was superior as compared with other genotypes. Contrary to the pomological characteristics, genotype #1 was found to have the lowest phenolic compounds and it was also moderate in sugar content but a high-grade genotype by organic acids, especially citric acid and malic acid. Furthermore, results suggested that genotypes #3, #4, #7 and #8 were identical and were rich in glucose, succinic acid, and total flavonoid. The results suggested that loquat fruits had a high potential for health benefits. The results are also a preliminary key reference for future studies in terms of loquat cultivation throughout the world and have high potential as a functional food.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: inna otwarta licencja Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49853) wydawnictwo ciągłe #49853

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:12 października 2022 08:46
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:12

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się