Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Multi-objective optimization based on the utopian point method applied to a case study of osmotic dehydration of plums and its storage.

Opis bibliograficzny

Multi-objective optimization based on the utopian point method applied to a case study of osmotic dehydration of plums and its storage. [AUT.] AGNIESZKA SZPARAGA, MARTA STACHNIK, EWA CZERWIŃSKA, SŁAWOMIR KOCIRA, MARIA DYMKOWSKA-MALESA, [AUT. KORESP.] MAREK JAKUBOWSKI. J. Food. Eng. 2019 Vol. 245 s. 104-111, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.jfoodeng.2018.10.014
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
JOURNAL OF FOOD ENGINEERING 2019 Vol. 245, s. 104-111
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

In this study, authors present the results of multi-objective optimization of parameters of osmotic dehydration of plum and its storage conditions. Multi-objective optimization is a method of multiple criteria decision making involving more than one objective function to be optimized simultaneously. The objective functions are conflicting and an infinite number of Pareto optimal solutions are possible. A solution is Pareto optimal if none of the objective functions can be improved in value without degrading some of the other objective values. All Pareto optimal solutions are considered equally good, the choice is subjective. To limit subjectivism the Utopian point method and Multidimensional Euclidean metrics was applied. The idea is to minimize the distance between the non-existing Utopian solution and Pareto-optimal solutions. This approach is offered in relation to the cost of osmotic solution, time of dehydration process, and duration of storage by considering the following factors: content of dry mass, reducing sugars, and extract, as well as the amount leak after thawing. Authors made the choice of minimizing cost with simultaneous maximization of quality of the product. Pareto-optimal solutions were obtained with the use of MATLAB program. Furthermore, the method of multidimensional Euclidean preferences was applied to find the set of best parameters for the production process. Two sets of results were obtained. First is the set of optimal process parameters is in relation to cost minimizing: concentration of an osmotic solution: 0.55%; time of osmotic draining:, 1 h 42 min; time of the cold storage: 6 months; and the method of thawing: microwave. Second set is focused on quality and process parameters are: the concentration of an osmotic solution: 0.65%; time of osmotic draining:3 h; time of the cold storage: 5 months and 21 days; method of thawing: microwave.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 44328) wydawnictwo ciągłe #44328

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,499
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:18 października 2018 10:52
Ostatnia aktualizacja:17 sierpnia 2021 13:56

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się