Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Numbers of microorganisms in soils with different physico-chemical properties.

AUT. KORESP. MICHAŁ MOŻEJKO, AUT. JUSTYNA BOHACZ.

Opis bibliograficzny

Numbers of microorganisms in soils with different physico-chemical properties. [AUT. KORESP.] MICHAŁ MOŻEJKO, [AUT.] JUSTYNA BOHACZ. W: 1st International PhD Student’s Conference at the University of Life Sciences in Lublin, Poland: ENVIRONMENT – PLANT – ANIMAL – PRODUCT Article number E008. Lublin 2022, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. DOI: 10.24326/ICDSUPL1.E008
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
1st International PhD Student’s Conference at the University of Life Sciences in Lublin, Poland: ENVIRONMENT – PLANT – ANIMAL – PRODUCT, Article number E008
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Streszczenie zjazdowe konferencji międzynarodowej
Typ MNiSW/MEiN: inne

Streszczenia

Soil is a habitat for various groups of microorganisms, such as bacteria, actinobacteria and filamentous fungi. Their number and biodiversity affect on the quality, productivity and biological activity of the soil. Microbiota occurrence is affected by the soil physical, and chemical properties, as well as by soil fertility level, and the way it is used, especially by agricultural practice. The aim of this study was to determine the number of bacteria, actinobacteria and fungi in four arable soils of Lublin province (two Cambisols, Chernozem and Leptosol) with different physico-chemical properties. Relationships between soil microbiological and physico-chemical parameters were also detected. The number of selected groups of microorganisms was determined by the serial dilution method and pour-plate technique. Plates with culture of bacteria/actinobacteria were incubated for 3 days at 28°C, and with fungi for 5 days at 25°C. Determination of physico-chemical soil properties was carried out using procedures used in soil science. Numbers of microorganisms were presented in cfu kg-1 d.w. of soil. The obtained data were correlated at three levels of significance: α = 0.05, 0.01, and 0.001 using Statistica software ver.13.3 (StatSoft, Kraków, Poland). It was found that Leptosol were the richest habitat for bacteria (2.37 × 1010) and actinobacteria (5.01 × 108). It was related to the soil pH (6.9) and content of P, Mg, K, Ca. In comparison to Leptosol, the number of microorganisms (bacteria and actinobacteria respectively) was lower in both Cambisols (in total: 31.2%, 71.1%) and Chernozem (43.1%, 97.4%). Chernozem, that was rich in organic matter (2.5%) with slightly acidic pH (5.0) was characterized by the greatest number of fungi (7.81 × 108). Number of bacteria and actinobacteria was the lowest in Cambisols. The lowest number of fungi was detected in Leptosol. Based on the analysis of r-Pearson correlation coefficient, it was found that the number of bacteria (p <0.001) and actinobacteria (p <0.05) were strongly positively correlated with the content of organic carbon, total nitrogen, assimilable phosphorus and potassium. The number of fungi were significantly negatively correlated only with content of total carbon, carbonates, and elements, such as calcium and magnesium. Number of bacteria, and actinobacteria were significantly negatively correlated with the sand fraction (p <0.05), and strongly positively (p <0.001) with the loam and silt fraction.

Open Access

Tryb dostępu: inne Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: inna otwarta licencja Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

e-ISBN: 978-83-7259-360-3
BPP ID: (59, 48552) wydawnictwo zwarte #48552

Metryki

0
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:25 lipca 2022 09:30
Ostatnia aktualizacja:25 lipca 2022 09:30

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się