Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Nutritional potential and inhibitory activity of bread fortified with green coffee beans against enzymes involved in metabolic syndrome pathogenesis.

Opis bibliograficzny

Nutritional potential and inhibitory activity of bread fortified with green coffee beans against enzymes involved in metabolic syndrome pathogenesis. [AUT. KORESP.] ANNA JAKUBCZYK, [AUT.] MICHAŁ ŚWIECA, URSZULA GAWLIK-DZIKI, DARIUSZ DZIKI. Lebensm. - Wiss. Technol. 2018 Vol. 95 s. 78-84, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.lwt.2018.04.071
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY 2018 Vol. 95, s. 78-84
Rok: 2018
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The nutritional potential and selected enzyme inhibitory properties of wheat bread fortified with coffee beans (1, 2, 3, 4, and 5 g/100 g, B1-B5, respectively) were investigated. Replacement of wheat flour with powdered green coffee beans (GCB) significantly decreased the total protein content only in the case of B4. The characteristic starch parameters such as the total starch content, resistant starch, and starch digestibility did not differ significantly between the control bread (C) and the enriched bread samples. Only potentially bioavailable starch was significantly lower in B4 and B5 (311.84 and 325.34 mg/g d.w., respectively), compared with C (392.67 mg/g d.w.). The bread with GCB was characterized by a higher hydrolysis index and expected glycemic index than C but these changes had no significant effect. Moreover, the EC50 value of ACE inhibition noted for bread B2-B5 was significantly lower (in the range of 1.6–7.77 mg/mL) than in C (17.96 mg/mL). The fortification with GCB had an influence on lipase inhibitory activity, whereas this property was not detected for C. The lowest EC50 value was noted for bread B3 and B5 (3.00 and 2.02 mg/mL, respectively). The addition of GCB to bread had no significant effect on α-amylase and α-glucosidase inhibitory activity

Identyfikatory

BPP ID: (46, 43728) wydawnictwo ciągłe #43728

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,714
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:10 maja 2018 09:30
Ostatnia aktualizacja:18 listopada 2021 20:30

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się