Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Nutritional value of savory herb (Satureja hortensis L.) and plant response to variable mineral nutrition conditions in various phases of development.

Opis bibliograficzny

Nutritional value of savory herb (Satureja hortensis L.) and plant response to variable mineral nutrition conditions in various phases of development. [AUT.] NATALIA SKUBIJ, [AUT. KORESP.] KATARZYNA DZIDA, [AUT.] ZBIGNIEW JAROSZ, KAROLINA PITURA, MONIKA JAROSZUK-SIEROCIŃSKA. Plants 2020 Vol. 9 Issue 6 Article number 706, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/plants9060706
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Plants 2020 Vol. 9 Issue 6, Article number 706
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Mineral nutrition and plant ontogeny influence both the physiological balance between nutrients in a plant and determine the proper nutritional status of a plant, which is necessary to realize the yielding potential of a cultivated species. The aim of the present study was to assess the effect of nitrogen doses (0, 4, 8, 12, 16 g N·m−2) and plant development phases (the beginning and full flowering) on the content of macroelements and changes in ionic ratios occurring in the herb of the summer savory cv. ‘Saturn’. The two-factor experiment was carried out in a random-block design with five replications. The mineral nitrogen nutrition applied increased the concentration of total nitrogen and its mineral forms in the plants. There was a change in ion homeostasis in the individual stages of the ontogenesis process, i.e., a higher content of P, K, Ca, and S in the initial flowering phase as well as Mg and Cl in the full flowering phase. The increase in the availability of mineral nitrogen in the soil solution caused a decrease in total sorption capacity, reducing the potential of the soil for saturation with alkaline cations.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46914) wydawnictwo ciągłe #46914

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,935
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:3 czerwca 2020 14:21
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:12

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się