Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Nutritional values of Minikiwi Fruit (Actinidia arguta) after storage: comparison between DCA new technology and ULO and CA.

Opis bibliograficzny

Nutritional values of Minikiwi Fruit (Actinidia arguta) after storage: comparison between DCA new technology and ULO and CA. [AUT. KORESP.] TOMASZ KRUPA, [AUT.] KAMILA KLIMEK, EWA ZARAŚ-JANUSZKIEWICZ. Molecules (Basel,Online) 2022 Vol. 27 Issue 13 Article number 4313, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/molecules27134313
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
MOLECULES 2022 Vol. 27 Issue 13, Article number 4313
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The dietary properties of minikiwi make them, along with other fruits and vegetables, suitable as the basis for many slimming and pro-health diets. Prolonging the availability of minikiwi can be provided by different storage technologies. This experiment focused on evaluating the effect of various O2 and CO2 concentrations, i.e., low-oxygen atmosphere (DCA, 0.4% CO2:0.4% O2; ULO, 1.5% CO2:1.5% O2) or high-CO2 (CA, 5% CO2:1.5% O2) storage, in order to provide the consumer with fruits with comparable high nutritional values. Evaluation gave the basic characteristics of the fruits that characterize their health-promoting properties, i.e., total polyphenols (TPC), phenolic acids and flavonols, antioxidant activity (AA), monosaccharides, and acid content. The atmosphere with a higher CO2 content of 5% (CA) effectively influenced the high value of ascorbic acid even after 12 weeks of storage. DCA technology contributed to a significant inhibition of phenol loss but not as effectively as CA technology. In contrast, glucose and fructose contents were found to be significantly higher after storage in ULO or DCA, while sucrose content was more stable in fruit stored in CA or DCA. CA technology conditions stabilized the citric acid content of minikiwi, while DCA technology was less effective in inhibiting acid loss. The nutritional value of the fruit after storage in CA or DCA was not significantly reduced, which will allow the supply of fresh minikiwi fruit to be extended and provide a valuable component of the human diet

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49662) wydawnictwo ciągłe #49662

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,600
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:27 lipca 2022 08:49
Ostatnia aktualizacja:28 sierpnia 2025 11:34

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się