Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Oat and oat processed products - technology, composition, nutritional value, and health.

Opis bibliograficzny

Oat and oat processed products - technology, composition, nutritional value, and health. [AUT. KORESP.] DANUTA LESZCZYŃSKA, [AUT.] ANNA WIRKIJOWSKA, ALAN GASIŃSKI, DOMINIKA ŚREDNICKA- TOBER, JOANNA TRAFIAŁEK, [AUT. KORESP.] RENATA KAZIMIERCZAK. Appl. Sci.-Basel 2023 Volume 13, Issue 20 Article number 11267, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/app132011267
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Applied Sciences 2023 Volume 13, Issue 20, Article number 11267
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Oat has been known in food technology and human nutrition for a very long time. Its rich chemical composition and high nutritional value make it of interest to scientists in the field of food processing technology as well as nutritionists. Low-processed, whole-grain oat products rich in biologically active substances with well-proven preventive and therapeutic effects include not only dehulled oat grains and groats but also a wide range of breakfast cereals. These products fit into the definition of functional foods and are considered excellent prebiotics. The continuous development of cereal processing technologies can improve existing cereal products and help to create new ones; however, it also increases the possibility of raw material over-processing, thus decreasing its functional properties. Therefore, monitoring technological progress and the quality of the products obtained is of great value and interest for nutritionists and consumers. The work presented here aims at systematizing existing knowledge on oat products, their impact on human health, and progress in oat processing technology. It also brings insight into various new avenues for the utilization of oat products in food technology.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51235) wydawnictwo ciągłe #51235

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,500
Impact Factor
Q1
SCOPUS
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:8 grudnia 2023 13:28
Ostatnia aktualizacja:21 czerwca 2024 13:00

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się