Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Ocena jakościowa szyszek trzech odmian chmielu w zależności od ich rozmieszczenia na roślinie (Evaluation of the quality of cones in three hop cultivars in relation to their position on the plant)

Opis bibliograficzny

Ocena jakościowa szyszek trzech odmian chmielu w zależności od ich rozmieszczenia na roślinie (Evaluation of the quality of cones in three hop cultivars in relation to their position on the plant). [AUT.] CZESŁAW SZEWCZUK, DANUTA SUGIER. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, E Agric. 2011 Vol. 66 Nr 1 s. 1-7, il. bibliogr., streszcz., sum. DOI: 10.24326/as.2011.1.1
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2011
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Polski:

Celem badań prowadzonych w latach 2004–2006 na plantacji produkcyjnej chmielu obsadzonej trzema odmianami (Izabella, Lomik i Marynka) była ocena jakościowa szyszek w zależności od ich rozmieszczenia na roślinie. Szyszki z poszczególnych odmian zebrano ręcznie, w okresie ich technicznej dojrzałości, oddzielnie z trzech poziomów rośliny: dolnego (do wysoko­ści 4 m), środkowego (4–5,5 m) i górnego (powyżej 5,5 m). Wyniki wskazują, że największy udział w ogólnej masie stanowiły szyszki zebrane ze środkowej części rośliny chmielu, a następnie górnej (Izabella i Lomik) lub dolnej (Marynka). Najwyższy plon szyszek uzyskano z plantacji obsadzonej odmianą Lomik, zaś istotnie mniejszy – odmianami Izabella i Marynka. Największą zawartość alfa-kwasów wykazywały szyszki zebrane ze środkowego (Izabella i Marynka) i górne­go (Lomik) poziomu rośliny, zaś najmniejszą – z dolnego. Najmniejszą zawartością alfa-kwasów charakteryzowały się szyszki odmiany Lomik, zaś największą – Marynki. Zawartość alfa-kwasów przesądziła o plonie tego składnika z jednostki powierzchni. Najniższy uzyskano z plantacji obsa­dzonej odmianą Lomik, zaś istotnie wyższy – Izabellą i Marynką.

Angielski:

The aim of the investigations conducted in the years 2004–2006 in a production plantation of three hop cultivars was to evaluate the quality of cones depending on their position on the plant. Cones of particular cultivars (Izabella, Lomik and Marynka) were manually harvested from three heights of shoots separately: lower (up to 4 m), middle (4–5.5 m) and upper (above 5.5 m) at the time of their technical maturity. Based on these data, it was found out that the largest share of the total weight was constituted by cones collected from the middle part of the plants, followed by those from the upper (Izabella and Lomik) or lower parts (Marynka). The highest content of alpha-acids was observed in cones collected from the middle (Izabella and Marynka) and upper (Lomik) parts of the shoots, while the lowest content was reported from the bottom part. The yield of cones harvested was the highest in the Lomik cultivar plantation, whereas it was significantly lower in the Marynka and Izabella cultivars. Lomik cones had the lowest content of alpha-acids, while the Marynka cultivar was characterized by the high est amounts of alpha-acids. The alpha-acid content contributed to the yield of this component calculated per unit area: its lowest value was obtained from the Lomik cultivar and it was significantly higher in the plantations of Izabella and Marynka.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 26384) wydawnictwo ciągłe #26384
PBN ID (hist.): 26384

Metryki

5,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:3 października 2011 14:30
Ostatnia aktualizacja:7 kwietnia 2022 13:44

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się