Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Ocena kulistości nawozu wieloskładnikowego metodą analizy obrazu z wykorzystaniem biblioteki OpenCV (Assessment of the sphericity of a multi-component fertilizer by image analysis using the OpenCV library)

Opis bibliograficzny

Ocena kulistości nawozu wieloskładnikowego metodą analizy obrazu z wykorzystaniem biblioteki OpenCV (Assessment of the sphericity of a multi-component fertilizer by image analysis using the OpenCV library). [AUT.] WOJCIECH MISZTAL, [AUT. KORESP.] NORBERT LESZCZYŃSKI. Przem. Chem. 2025 Nr 7 (104) s. 716-719, il., bibliogr., sum. DOI: 10.15199/62.2025.7.6
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2025 Nr 7 (104), s. 716-719
Rok: 2025
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Przedstawiono nową metodę oceny kulistości granul nawozu mineralnego. Napisano program komputerowy służący do przetwarzania obrazów, dzięki któremu rozpoznawano kształt uziarnienia nawozów granulowanych. Wykrywano kontury granul na poziomie pikseli i określano ich obwód oraz pole powierzchni, na podstawie których obliczano współczynnik kulistości. Stwierdzono, że w przypadku nawozu NPK(Mg) stopień kulistości był wysoki, a kształt analizowanych granul sprawiał, że ich ułożenie podczas tworzenia obrazów cyfrowych nie wpływało istotnie na uzyskiwaną wartość rozpatrywanego współczynnika.

Open Access

Tryb dostępu: inne Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: inna otwarta licencja Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52834) wydawnictwo ciągłe #52834

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,400
Impact Factor
Q4
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:24 lipca 2025 13:05
Ostatnia aktualizacja:24 lipca 2025 13:05

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się