Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Ocena możliwości wykorzystania olejów naturalnych do przerzedzania kwiatów czereśni (Estimating the possibility of using the natural oils to flower thinning of sweet cherry)

Opis bibliograficzny

Ocena możliwości wykorzystania olejów naturalnych do przerzedzania kwiatów czereśni (Estimating the possibility of using the natural oils to flower thinning of sweet cherry). [AUT.] IWONA SZOT, TOMASZ LIPA, PAWEŁ KRAWIEC. Ann Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EEE Hortic. 2013 Vol. 23 Nr 3 10-19, il., bibliogr., streszcz., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2013
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Polski:

Czereśnie stają się coraz ważniejszymi roślinami sadowniczymi w Polsce, przez co wzrastają wymogi jakościowe odnośnie do ich owoców. Wymusza to na producentach stosowanie nowych technologii, jedną z nich jest przerzedzanie kwiatów lub zawiązków czereśni. W doświadczeniu zastosowano olej kukurydziany i oliwę z oliwek w stężeniach 10, 20 i 30 g × dm-3. Badane odmiany: ‘Kordia’ i ‘Regina’ różniły się reakcją jakości owoców na zastosowane preparaty. Czereśnie odmiany ‘Kordia’, których kwiaty przerzedzano oliwą z oliwek w stężeniu 20 g × dm-3, wytworzyły owoce o znacznie większej masie niż kontrolne nieprzerzedzane. Odmiana ‘Regina’ zareagowała wyraźnym zmniejszeniem masy owoców oraz zawartości ekstraktu, cukrów i antocyjanów po użyciu oleju kukurydzianego w stężeniu 30 g × dm-3.

Angielski:

Cherries are becoming a more and more important fruit plant in Poland and the requirements for fruit quality are increasing. This enforces the use of new technologies. One is the thinning of flowers or fruitlets. In the study the spraying with 10, 20 and 30 g ⋅ dm-3 corn oil and olive oil was used. The used preparations variously influenced the studied cultivars: ‘Kordia’ and ‘Regina’. The fruit mass from trees ‘Kordia’ sprayed with 20 g ⋅ dm-3 of olive oil was much higher than from control. Fruits from cherry ‘Regina’ had a significant smaller mass of fruit and the content of the extract, sugars and anthocyanins af ter using corn oil at 30 g ⋅ dm-3.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 33067) wydawnictwo ciągłe #33067
PBN ID (hist.): 33067

Metryki

2,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:23 lipca 2014 11:47
Ostatnia aktualizacja:12 kwietnia 2022 13:46

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się