Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Ocena preferencji żywieniowych studentów Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.

Opis bibliograficzny

Ocena preferencji żywieniowych studentów Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. [AUT.] PATRYCJA SKWAREK, JUSTYNA LIBERA, KAROL JAKUBOWSKI, ADA KRAWĘCKA. W: III Ogólnopolska Konferencja Naukowa Nutricib „Żywność i żywienie – przegląd i badania” 27.05.2021. Abstrakty s. 24. Lublin 2021, Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o, 978-83-66861-36-7.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
III Ogólnopolska Konferencja Naukowa Nutricib „Żywność i żywienie – przegląd i badania” 27.05.2021. Abstrakty, s. 24
Wydawca:
Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o.
Rok: 2021
Język: Polski
Charakter formalny: Streszczenie zjazdowe konferencji krajowej
Typ MNiSW/MEiN: inne

Streszczenia

Prawidłowe odżywianie studentów ściśle koreluje z kondycją zdrowotną i wpływa na funkcjonowanie mózgu. Odpowiednio zbilansowana dieta oraz codzienna aktywność fizyczna są gwarantem utrzymania prawidłowej masy ciała oraz funkcji kognitywnych umysłu. Odpowiednie zapotrzebowanie energetyczne gwarantuje prawidłowość przemian zachodzących w organizmie ludzkim. Oprócz niekorzystnego działania na organizm, obserwuje się również zanik tradycyjnych dań kuchni polskiej. Wpływ na organizm ma zarówno ilość, jak i jakość spożywanych posiłków. W dzisiejszych czasach obserwuje się również coraz większy odsetek osób zmagających się z chorobami dieto zależnymi. W tym celu podjęto niniejsze badanie, aby zweryfikować sposób odżywiania studentów wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, których edukacja ściśle powiązana jest z naukami o żywności i żywieniu. W roku akademickim 2019/20 zebrano dane od studentów, za pomocą autorskiego kwestionariusza w którym sprawdzono ich świadomość żywieniową oraz zachowania konsumenckie. Zebrane dane pozwoliły na uzyskanie informacji na temat ich preferencji i wyborów żywieniowych oraz wskazały na najczęściej popełniane przez nich błędy w odżywianiu. Stwierdzono, iż studenci z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie posiadają wysoką świadomość żywieniową, ale nie w pełni wprowadzają ją do codziennego życia. Niepokojącym zjawiskiem było stosunkowo duże spożycie żywności typu fast-food oraz żywności wysoko przetworzonej. Studenci zgłaszali także problem związany z rozkładem zajęć i brakiem czasu na spokojne spożycie posiłku.

Open Access

Tryb dostępu: witryna wydawcy Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: inna otwarta licencja Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

ISBN: 978-83-66861-36-7
BPP ID: (59, 48594) wydawnictwo zwarte #48594

Metryki

0
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:31 sierpnia 2022 09:23
Ostatnia aktualizacja:31 sierpnia 2022 12:03

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się