Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Ocena struktury plonu i wartości technologicznej ziarna 6 linii pszenicy twardej Triticum durum Desf. (Evaluation of yield structure and technological value of 6 durum wheat (Triticum durum Desf.) lines grain)

Opis bibliograficzny

Ocena struktury plonu i wartości technologicznej ziarna 6 linii pszenicy twardej Triticum durum Desf. (Evaluation of yield structure and technological value of 6 durum wheat (Triticum durum Desf.) lines grain). [AUT.] ZBIGNIEW SEGIT, KRYSTYNA SZWED-URBAŚ. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, E Agric. 2009 Vol. 64 Nr 3 s. 120-128, il. bibliogr. sum. DOI: 10.24326/as.2009.3.13
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2009
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Polski:

Celem pracy było określenie wartości plonotwórczej 6 linii pszenicy twardej (Triticum durum Desf.). Doświadczenie założono w latach 2002-2006 w Gospodarstwie Doświadczalnym w Czesławicach k. Nałęczowa, metodą bloków losowanych w trzech powtórzeniach. Powierzchnia poletek wynosiła 30 m2. Ocenie poddano plon i niektóre elementy jego struktury, takie jak: długość osadki kłosowej, liczba kłosków w kłosie, liczba ziarn w kłosie i kłosku, masa ziarn z kłosa oraz masa 1000 ziarn i masa hektolitra. Wartość technologiczną oceniono na podstawie następujących parametrów: szklistości ziarna, zawartości białka i glutenu, zawartości popiołu, liczby opadania. Wizualnie określono również barwę ziarna i barwę mąki (semoliny). Najwyższy plon w analizowanym okresie uzyskała linia LGR 900/3a (średnio 54,4 dt · ha-1). Linia ta odznaczała się ponadto dużą masą 1000 ziarn (52,6 g) i masą ziarn z kłosa (2,04 g). Ziarno wszystkich linii miało barwę bursztynową lub ciemnobursztynową. Mąka miała barwę w zależności od roku badań, od ciemnokremowej do kremowożółtej.

Angielski:

The study was aimed at evaluating the yield-forming value of 6 durum wheat lines (Triticum durum Desf.). The experiment was set in 2002-2006 in The Experimental Farm Czesławice near Nałęczów by means of randomized blocks in 3 replications. Each plot was of 30 m2 area. Yields and some of its elements were assessed: rachis length, number of spikelets per ear, number of grains per ear and spikelet, weight of grains per ear, 1000 grain weight and weight of grain hectoliter. The technological value was evaluated on the basis of the following parameters: grain vitreosity, protein and gluten content, ash content, as well as sedimentation number. Grain color and flour color (semolina) was estimated visually. The highest yield in the analyzed period was recorded for LGR 900/3a line (54.4 dt/ha, on average). Moreover, that line was characterized by high 1000 grain weight (52.6 g) and weight of grain per ear (2.04 g). The grain of all studied lines was amber or dark amber in color. Depending on the studied year, flour was dark-creamy to creamy-yellow.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 22520) wydawnictwo ciągłe #22520
PBN ID (hist.): 22520

Metryki

4,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:14 stycznia 2010 11:19
Ostatnia aktualizacja:6 kwietnia 2022 10:12

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się