Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Ocena szklistości ziarna wybranych odmian i gatunków pszenicy (Evaluation of grain glassiness of selected varieties and species of wheat)

Opis bibliograficzny

Ocena szklistości ziarna wybranych odmian i gatunków pszenicy (Evaluation of grain glassiness of selected varieties and species of wheat). [AUT.] LESZEK RACHOŃ, GRZEGORZ SZUMIŁO, MAŁGORZATA CZUBACKA. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, E Agric. 2012 Vol. 67 Nr 1 s. 17-23, il., bibliogr., streszcz., sum. DOI: 10.24326/as.2012.1.2
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2012
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Polski:

Materiał badawczy stanowiło ziarno otrzymane z doświadczeń polowych prowadzonych w latach 2008–2011 na terenie Gospodarstwa Doświadczalnego Felin, należącego do Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Celem pracy była ocena szklistości ziarna odmian i linii następujących gatunków pszenicy: a) formy jare: Triticum durum (Desf.), T. aestivum ssp. sphaerococcum (Percival) MacKey, T. turgidum (L.), T. monococcum (L.), T. dicoccum (Schrank) Schübler, T. polonicum (L.), T. timopheevii (Zhuk.); b) formy ozime: T. durum (Desf.), T. aestivum ssp. spelta (L.) Thell., T. monococcum (L.), T. dicoccum (Schrank) Schübler, T. macha (Dekapr. et Menabde), T. vavilovii (Thum.) Jakubz., a jako wzorca użyto odpowiednio formy jarej i ozimej T. aestivum ssp. aestivum (L.). Formy ozime pszenicy, niezależnie od gatunku i odmiany, charakteryzowały się znacznie mniejszą szklistością w porównaniu z formami jarymi. W obrębie badanych genotypów pszenicy jarej najwyższym poziomem szklistości ziarna odznaczała się T. durum odmiana Puławska Twarda, a najniższym – T. polonicum. Spośród gatunków pszenicy ozimej najwyższą szklistością ziarna wyróżniała się pszenica twarda (odmiana Komnata), natomiast najmniej szkliste ziarno tworzyła pszenica orkisz (T. aestivum ssp. spelta) − Spelt INZ.

Angielski:

The research material was obtained from a field experiments carried out in 2008–2011 on the experimental fields of the University of Life Sciences in Lublin. The aim of the study was to evaluate grain glassiness of the varieties and lines of the following species of wheat: a)spring forma: Triticum durum (Desf.), T. aestivum ssp. sphaerococcum (Percival) MacKey, T. turgidum (L.), T. monococcum (L.), T. dicoccum (Schrank) Schübler, T. polonicum (L.), T. timopheevii (Zhuk.); b) winter forms: T. durum (Desf., T. aestivum ssp. spelta (L.) Thell., T. monococcum (L.), T. dicoccum (Schrank) Schübler, T. macha (Dekapr. et Menabde), T. vavilovii (Thum.) Jakubz. Winter and spring forms of T. aestivum ssp aestivum (L.), respectively, were used as standard. Winter forms of wheat, regardless of species and cultivars, were characterised by significantly lower grain glassiness compared with spring forms. Within the genotypes of spring wheat, the highest level of grain glassiness was characteristic of T. durum var. Puławska Twarda, while the lowest grain glassiness was characteristic of the grain of T. polonicum. Among the winter wheat species, the highest grain glassiness was found for durum wheat (var. Komnata ), while the least glassy grain was produced by spelt wheat (T. aestivum ssp. spelta ) – Spelt INZ.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 29153) wydawnictwo ciągłe #29153
PBN ID (hist.): 29153

Metryki

5,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:21 stycznia 2013 16:15
Ostatnia aktualizacja:7 kwietnia 2022 11:03

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się