Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Ocena walorów dietetycznych mięsa pozyskiwanego od strusia afrykańskiego (Struthio camelus) (Estimation of diet value of ostrich (Struthio camelus) meat)

Opis bibliograficzny

Ocena walorów dietetycznych mięsa pozyskiwanego od strusia afrykańskiego (Struthio camelus) (Estimation of diet value of ostrich (Struthio camelus) meat). [AUT.] ROBERT KRUSIŃSKI. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EE Zootech. 2006 Vol. 24 s. 377-382, il., bibliogr., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2006
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The purpose of this study was to estimate the diet value of ostrich meat from one of the PolishThe purpose of this study was to estimate the diet value of ostrich meat from one of the Polishfarms. Ten samples of ostrich leg (M. iliotibialis lateralis) were analysed for dry matter, crudeprotein, crude fat, crude ash contents, composition of amino-acids and fatty acids. The biologicalvalue of meat protein was calculated. The results were compared to the analysis of beef and broilermeat composition. This study observed lower (P ≤ 0.05) crude fat and sodium content of ostrichmeet. It has a higher (P ≤ 0.01) polyenic fat acids content. Results obtained in this study showed ahigh diet value of ostrich meat in comparison to beef and broiler.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 16723) wydawnictwo ciągłe #16723
PBN ID (hist.): 16723

Metryki

4,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:9 lipca 2007 00:32
Ostatnia aktualizacja:21 kwietnia 2022 13:47

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się