Odpady organiczne do dalszego wykorzystania w sektorze mięsnym.
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
W wyniku produkcji rolno-spożywczej na całym świecie powstają miliony ton produktów ubocznych. Potencjał części z nich nie zawsze jest w pełni doceniany. Mogą one bowiem stać się dodatkiem i/lub surowcem podstawowym, który stanowić będzie źródło cennych składników. Utlenianie lipidów, zwłaszcza utlenianie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, jest znaczącym problemem w przemyśle mięsnym, wpływającym zarówno na jakość żywności, jak i zdrowie konsumentów. Odpowiednio przeprowadzone procesy technologiczne pozwalają na zagospodarowanie odpadów poprodukcyjnych i zastosowanie ich w sektorze mięsnym właśnie jako naturalnych przeciwutleniaczy.
Agri-food production produces millions of tons of by-products around the world. The potential of some of them is not always fully appreciated. They can become an additive and/or a basic raw material that will be a source of valuable ingredients. Lipid oxidation, especially the oxidation of polyunsaturated fatty acids, is a significant problem in the meat industry, affecting both food quality and consumer health. Properly carried out technological processes allow the management of post-production waste and its use in the meat sector as natural antioxidants.
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 27 sierpnia 2020 09:31 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 1 stycznia 2023 23:05 |