Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Odpady organiczne do dalszego wykorzystania w sektorze mięsnym.

Opis bibliograficzny

Odpady organiczne do dalszego wykorzystania w sektorze mięsnym. [AUT.] AGNIESZKA STAREK, AGNIESZKA SAGAN. Gosp. Mięs. 2020 Nr 6 s. 18-19, bibliogr., streszcz.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Gospodarka Mięsna 2020 Nr 6, s. 18-19
Rok: 2020
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca przeglądowa

Streszczenia

Polski:

W wyniku produkcji rolno-spożywczej na całym świecie powstają miliony ton produktów ubocznych. Potencjał części z nich nie zawsze jest w pełni doceniany. Mogą one bowiem stać się dodatkiem i/lub surowcem podstawowym, który stanowić będzie źródło cennych składników. Utlenianie lipidów, zwłaszcza utlenianie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, jest znaczącym problemem w przemyśle mięsnym, wpływającym zarówno na jakość żywności, jak i zdrowie konsumentów. Odpowiednio przeprowadzone procesy technologiczne pozwalają na zagospodarowanie odpadów poprodukcyjnych i zastosowanie ich w sektorze mięsnym właśnie jako naturalnych przeciwutleniaczy.

Angielski:

Agri-food production produces millions of tons of by-products around the world. The potential of some of them is not always fully appreciated. They can become an additive and/or a basic raw material that will be a source of valuable ingredients. Lipid oxidation, especially the oxidation of polyunsaturated fatty acids, is a significant problem in the meat industry, affecting both food quality and consumer health. Properly carried out technological processes allow the management of post-production waste and its use in the meat sector as natural antioxidants.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 47159) wydawnictwo ciągłe #47159

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:27 sierpnia 2020 09:31
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:05

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się