Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Organic food and health.

AUT. KORESP. PAWEŁ GLIBOWSKI.

Opis bibliograficzny

Organic food and health. [AUT. KORESP.] PAWEŁ GLIBOWSKI. Rocz. Państw. Zakł. Hig. 2020 R. 71 nr 2 s. 131-136, il., bibliogr., sum., streszcz. DOI: 10.32394/rpzh.2020.0110
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Roczniki Państwowego Zakładu Higieny 2020 R. 71 nr 2, s. 131-136
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca przeglądowa

Streszczenia

Angielski:

The popularity of organic foods grows systematically. In the last decade, several critical reviews and meta-analysis concerning organic food consumption and their effect on some chosen health problems have been published. The aim of the work was to present the current state of knowledge regarding the influence of organic food consumption on human health. On average, organic food of plant origin is characterized by a trace presence of pesticides, a lower content of nitrates and an increased content of polyphenols and vitamin C. Organic products of animal origin contain more beneficial for health unsaturated fatty acid. Organic dairy products, in contrast to meat products, are characterized by a higher content of protein and saturated fatty acids, however, the differences more result from the length of the grazing period and access to fresh forage than to the production system. Although generally, the consumption of organic food does not provide a significant nutritional advantage compared to a conventional diet, regular and frequent consumption of organic products generally reduces the risk of overweight and obesity, both for women and men, as well as non-Hodgkin lymphoma in case of women. Besides those, consumption of organic fruits and vegetables, as well as dairy products significantly reduces the risk of pre-eclampsia in pregnancy and eczema in infants, respectively. Positive effect on selected health problems probably results from a reduced amount of pesticide residues and an increased secondary plant metabolites intake which characterize organic food. This review showed that there is a need for further, especially, large cohort studies concerning the effect of organic food consumption on specific diseases development.

Polski:

Popularność żywności ekologicznej systematycznie rośnie. W ostatniej dekadzie opublikowano kilka prac przeglądowych i metaanaliz dotyczących konsumpcji żywności ekologicznej i ich wpływu na wybrane problemy zdrowotne. Celem pracy było przedstawienie aktualnego stanu wiedzy na temat wpływu konsumpcji żywności ekologicznej na zdrowie człowieka. Przeciętnie, żywność ekologiczna pochodzenia roślinnego charakteryzuje się śladową zawartością pestycydów, niższą zawartością azotanów i podwyższoną zawartością polifenoli i witaminy C. Ekologiczne produkty pochodzenia zwierzęcego zawierają więcej korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ekologiczne produkty mleczne, w przeciwieństwie do produktów mięsnych, charakteryzują się wyższą zawartością białka i nasyconych kwasów tłuszczowych, jednak różnice wynikają bardziej z długości okresu wypasu i dostępu do świeżej paszy niż rodzaju produkcji. Chociaż ogólnie spożywanie żywności ekologicznej nie zapewnia znaczącej przewagi żywieniowej w porównaniu z konwencjonalną dietą, regularne i częste spożywanie produktów ekologicznych zmniejsza ryzyko wystąpienia nadwagi i otyłości, zarówno u kobiet, jak i mężczyzn, a także chłoniaka nieziarniczego w przypadku kobiet. Poza tym spożywanie ekologicznych owoców i warzyw znacznie zmniejsza ryzyko stanu przedrzucawkowego u kobiet w ciąży, a w przypadku produktów mlecznych egzemy u niemowląt. Pozytywny wpływ na wybrane problemy zdrowotne prawdopodobnie wynika ze zmniejszonej ilości pozostałości pestycydów i zwiększonego spożycia metabolitów wtórnych roślin, które charakteryzują żywność ekologiczną. Przegląd ten wykazał potrzebę dalszych, zwłaszcza dużych badań kohortowych dotyczących wpływu spożywania żywności ekologicznej na rozwój określonych chorób.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne (CC-BY-NC); Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 47742) wydawnictwo ciągłe #47742

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:1 lutego 2021 09:09
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:11

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się