Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Oxalic acid degradation by a novel fungal oxalate oxidase from Abortiporus biennis.

Opis bibliograficzny

Oxalic acid degradation by a novel fungal oxalate oxidase from Abortiporus biennis. [AUT. KORESP.] MARCIN GRĄZ, [AUT.] KAMILA RACHWAŁ, RADOSŁAW ZAN, ANNA JAROSZ-WILKOŁAZKA. Acta Biochim. Pol. 2016 Vol. 63 nr 3 s. 595-600, il., bibliogr., sum. DOI: 10.18388/abp.2016_1282
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
ACTA BIOCHIMICA POLONICA 2016 Vol. 63 nr 3, s. 595-600
Rok: 2016
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Oxalate oxidase was identified in mycelial extracts of a basidiomycete Abortiporus biennis strain. Intracellular enzyme activity was detected only after prior lowering of the pH value of the fungal cultures by using oxalic or hydrochloric acids. This enzyme was purified using size exclusion chromatography (Sephadex G-25) and ion-ex-change chromatography (DEAE-Sepharose). This enzyme exhibited optimum activity at pH 2 when incubated at 40°C, and the optimum temperature was established at 60°C. Among the tested organic acids, this enzyme ex-hibited specificity only towards oxalic acid. Molecular mass was calculated as 58 kDa. The values of K m for oxa-late and V max for the enzyme reaction were 0.015 M and 30 mmol min -1, respectively.

Open Access

Tryb dostępu: inne Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: inna otwarta licencja Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 45177) wydawnictwo ciągłe #45177

Metryki

15,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,159
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:17 kwietnia 2019 12:05
Ostatnia aktualizacja:17 sierpnia 2021 13:19

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się