Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Oxidative, epigenetic changes and fermentation processes in the intestine of rats fed high-fat diets supplemented with various chromium forms.

Opis bibliograficzny

Oxidative, epigenetic changes and fermentation processes in the intestine of rats fed high-fat diets supplemented with various chromium forms. [AUT.] WOJCIECH DWORZAŃSKI, [AUT. KORESP.] EWELINA CHOLEWIŃSKA, [AUT.] BARTOSZ FOTSCHKI, [AUT. KORESP.] JERZY JUŚKIEWICZ, [AUT.] KATARZYNA OGNIK. Sci. Rep. (Nat. Publ. Group) 2022 Vol.12 Article number: 9817, il., bibliogr. sum. DOI: 10.1038/s41598-022-13328-5
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Scientific Reports 2022 Vol.12, Article number: 9817
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of the study was to determine how feeding rats a high‑fat diet (F) supplemented with various forms of chromium affects the responses of the immune and redox systems, as well as epigenetic changes in the ileal tissue and the course of fermentation processes in the caecum. The rats received a pharmacologically relevant dose 0.3 mg Cr/kg body weight in form of chromium(III) picolinate (Cr‑Pic), chromium (III)‑methionine (Cr‑Met), or chromium nanoparticles (Cr‑NPs). The F increased DNA oxidation and raised the level of interleukin IL‑6. The F was shown to reduce the intensity of fermentation processes in the caecum while increasing the activity of potentially harmful enzymes in the faeces. The addition of Cr in the form of Cr‑NPs and Cr‑Met in rats fed F beneficially increased mobilization of enzymes of the DNA repair pathway. All forms of Cr, but especially Cr‑NPs, beneficially decreased the activity of caecal bacterial β‑glucuronidase, faecal β‑glucosidase and β‑glucuronidase. However, due to the increase in level of cytokine IL‑2 in small intestinal wall, induced by all tested forms of chromium, it is difficult to state conclusively that this element can mitigate unfavourable proinflammatory and oxidative changes induced by a F in the small intestinal wall.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49567) wydawnictwo ciągłe #49567

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,600
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:15 czerwca 2022 08:31
Ostatnia aktualizacja:5 lipca 2023 09:09

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się