Oznaczanie zawartości palmitynianu metylu w estrach metylowych kwasów tłuszczowych z wykorzystaniem spektroskopii bliskiej podczerwieni (Determination of methyl palmitate content in fatty acid methyl esters by near infrared spectroscopy)
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Content of Me palmitate (1–5% by vol.) in fatty acid Me esters (made of pork fat) was detd. by near IR spectroscopy to develop an anal. model. The absorbance in a broad 1600–1900 nm range was recommended as a base for the model applicable in industrial anal.
Opisano budowę modeli kalibracyjnych metodą PLS (partial least squares regression), przeznaczonych do predykcji zawartości palmitynianu metylu w estrach metylowych tłuszczu wieprzowego, za pomocą spektrometru Vis-NIR. Dla badanych przypadków uzyskano współczynnik determinacji R2 > 0,990 dla stężeń palmitynianu metylu zmieniających się w zakresie 0–5% z krokiem zmienności 0,2% obj. oraz R2 > 0,895 dla stężeń 0–1% zmienianych co 0,05% obj. Modele kalibracyjne powstały we wszystkich przypadkach na podstawie widm absorbancji, a do obliczeń wykorzystano dane z dwóch zakresów długości fal wynoszących odpowiednio 1100–1250 oraz 1750–1900 nm. Uzyskane wyniki dowodzą, że metoda spektroskopowa umożliwia skuteczną detekcję stężeń palmitynianu metylu istotnych z punktu widzenia oceny jakości biopaliw. Wyniki badań posłużą do kalibracji czujników wykorzystywanych do oceny zgodności biopaliw z odpowiednią normą europejską.
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 9 stycznia 2018 11:37 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 28 kwietnia 2021 08:26 |