Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Pasze fermentowane i ich oddziaływanie na mikrobiom przewodu pokarmowego i efekty produkcyjne zwierząt monogastrycznych (Influence of fermented feeds on the microbiome of the gastrointestinal tract and efficiency in animal nutrition)

Opis bibliograficzny

Pasze fermentowane i ich oddziaływanie na mikrobiom przewodu pokarmowego i efekty produkcyjne zwierząt monogastrycznych (Influence of fermented feeds on the microbiome of the gastrointestinal tract and efficiency in animal nutrition). [AUT.] EUGENIUSZ RYSZARD GRELA, RENATA KLEBANIUK. Med. Weter. 2023 Vol. 79 nr 11 s. 545-548, il., bibliogr., sum. DOI: 10.21521/mw.6811
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2023
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca przeglądowa

Streszczenia

The gut microbiome of animals varies by species, age, sex, and nutrition. The content of nutrients in the diet as well as feed additives (synbiotics, eubiotics, phytobiotics) determine the quantity and quality of the intestinal flora. The ban on the use of antibiotic growth promoters (AGP) has led to the search for various effective alternatives that affect the gut microbiome, animal health and production results. It has been shown that the use of fermented feeds, beneficially modifying the composition of the intestinal flora, can be a significant alternative to AGP in the production and breeding of monogastric animals. The use of fermented feeds in wet nutrition or in dry mixtures contributes to the improvement of the nutritional value of the diet by increasing the content of protein and exogenous amino acids and polyunsaturated fatty acids, reducing the content of anti-nutritional substances (glucosinolates, phytates, β-glycinates) in feeds (rapeseed, soybean, lupins, horse bean) and increasing the concentration of beneficial microorganisms (Bacillus and Lactobacillus) and their products (bacteriocins, organic acids)

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Na tych samych warunkach (CC-BY-NC-SA) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51130) wydawnictwo ciągłe #51130

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,400
Impact Factor
Q4
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:9 listopada 2023 08:01
Ostatnia aktualizacja:9 listopada 2023 08:02

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się