Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Phenolic acids prolife and antioxidant properties of bread enriched with sprouted wheat flour.

Opis bibliograficzny

Phenolic acids prolife and antioxidant properties of bread enriched with sprouted wheat flour. [AUT. KORESP.] URSZULA GAWLIK-DZIKI, [AUT.] DARIUSZ DZIKI, WIOLETA PIETRZAK, RENATA NOWAK. Journal of Food Biochemistry 2017 Vol. 41, Issue 4 1-9, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1111/jfbc.12386
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Journal of Food Biochemistry 2017 Vol. 41, Issue 4, 1-9
Rok: 2017
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The influence of addition of sprouted flour (SF), obtained from elicited wheat seeds, on phenolic acids profile and antioxidant properties of wheat bread was examined. The sensorial properties of bread were also studied. Bread was obtained from white flour replaced with (SF) at 5, 10, 15, and 20% levels. The addition of SF significantly enriched wheat bread with phenolic acids, especially vanillic, syringic, p-coumaric, t-ferulic, and t-sinapic acids. Significant decrease of caffeic, cis-ferulic, t-sinapic, and cis-sinapic acids was observed in the samples obtained from bread with high level of SF. Bread with SF was the good source of antiradical and chelating compounds as well as phytochemicals able to prevent lipids against oxidation. Far weaker results were obtained while considering the reducing power. In addition, bioactive compounds contained in SF were potentially bioaccessible. Replacement of wheat flour with SF by up to 10% had little influence on the overall acceptability.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 42309) wydawnictwo ciągłe #42309
PBN ID (hist.): 42309

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,552
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:16 sierpnia 2017 14:27
Ostatnia aktualizacja:8 listopada 2021 11:54

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się