Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Phenolic profile and antioxidant activity of extracts from aerial parts of Thymus vulgaris L. and Sideritis scardica griseb.

Opis bibliograficzny

Phenolic profile and antioxidant activity of extracts from aerial parts of Thymus vulgaris L. and Sideritis scardica griseb. [AUT.] MAGDALENA WALASEK-JANUSZ, [AUT. KORESP.] RAFAŁ PAPLIŃSKI, [AUT.] BARBARA MYSIAK, RENATA NURZYŃSKA-WIERDAK. Appl. Sci.-Basel 2025 Volume 15 Issue 7 Article number : 3842, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/app15073842
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Applied Sciences 2025 Volume 15 Issue 7, Article number : 3842
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Herbal extracts have various biological properties, including antioxidant activity (AAC). This activity is mainly associated with presence of polyphenolic compounds, and depends on the type and origin of the raw material, the chemical profile, and the extraction method (including the type of solvent used). The aim of the study was to evaluate the chemical compound content and antioxidant activity in selected plants from the Lamiaceae family, depending on the solvent applied. Additionally, the study aimed to determine whether there are correlations between the content of biological compounds and antioxidant activity. The extracts were prepared from Thymus vulgaris L. and Sideritis scardica Griseb. using ethanol, methanol, ethyl acetate, and acetone as solvents. The obtained extracts were assessed for total polyphenols content (TPC), flavonoids, and phenolic acids, as well as antioxidant potential, using the 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl radical (DPPH) and ferric reducing (FRAP) assays. The plants studied showed significant TPC and significant AAC, with the sideritis extracts exhibiting both high TPC (162.38 mg GA/g) and high AAC-DPPH (86.39%). Our study showed a significant positive correlation between antioxidant activity (DPPH) and antioxidant activity (FRAP) for acetone extracts (r = 0.664808), and strong negative correlations for the other extracts. It was also confirmed that selecting the appropriate solvent is essential for the efficient extraction of phenolic compounds, which are strongly linked to biological activity. As a result, extracts of T. vulgaris and S. scardica represent a potential source of antioxidants that could be used in the prevention of various diseases or in the food industry as preservatives.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52581) wydawnictwo ciągłe #52581

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,500
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:11 kwietnia 2025 09:47
Ostatnia aktualizacja:11 kwietnia 2025 09:47

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się