Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Physico‐chemical and proteolytic changes during cold storage of dry‐cured pork loins with probiotic strains of LAB.

Opis bibliograficzny

Physico‐chemical and proteolytic changes during cold storage of dry‐cured pork loins with probiotic strains of LAB. [AUT.] PAULINA KĘSKA, [AUT. KORESP.] JOANNA STADNIK, [AUT.] KAROLINA MARIA WÓJCIAK, KATARZYNA NEFFE-SKOCIŃSKA. Int. J. Food Sci. Technol. 2020 Vol. 55 Iss. 3 s. 1069-1079, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1111/ijfs.14252
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Selected physico-chemical and proteolysis-related parameters were evaluated in dry-cured loins inoculated with probiotic (Lactobacillus rhamnosus LOCK900, Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB12) and potentially probiotic (Lactobacillus acidophilus Bauer Ł0938) lactic acid bacteria (LAB) strains and compared with a control sample at five different storage times (28, 90, 180, 270 and 360 days). Physico-chemical parameters of dry-cured loins were significantly (P < 0.01) affected by treatment, storage time and the interaction between them. The count of lactic acid bacteria (LAB) in dry-cured loins was in accordance with their pH. Higher intensity of proteolysis, as assessed by non-protein nitrogen content (NPN) and proteolysis index (PI), occurred in inoculated samples. Based on the SDS-PAGE analysis, the modifications produced during storage on the sarcoplasmic proteins were more pronounced than those exerted on the myofibrillar protein fraction. However, inoculation effect was absent from SDS-PAGE protein patterns.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 45697) wydawnictwo ciągłe #45697

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,713
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:1 sierpnia 2019 10:19
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:12

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się