Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Opis bibliograficzny

Phytotherapy and food applications from Brassica genus. [AUT.] BAHARE SALEHI, CRISTINA QUISPE, MONICA BUTNARIU, IOAN SARAC, ILIAS MARMOUZI, MADHU KAMLE, VIJAY TRIPATHI, PRADEEP KUMAR, ABDELHAKIM BOUYAHYA, ESRA CAPANOGLU, FATMA DUYGU CEYLAN, LAXMAN SINGH, INDRA D. BHATT, BARBARA SAWICKA, BARBARA KROCHMAL-MARCZAK, DOMINIKA SKIBA, MERYEM EL JEMLI, YOUSRA EL JEMLI, ERICSSON COY-BARRERA, JAVAD SHARIFI-RAD, SENEM KAMILOGLU, MARIA DE LA LUZ CADIZ-GURREA, ANTONIO SEGURA-CARRETERO, MANOJ KUMAR, MARTORELL MIQUEL. PTR 2021 Vol.35 No.7 s. 3590-3609, il., bibliogr.,sum. DOI: 10.1002/ptr.7048
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Phytotherapy Research. 2021 Vol.35 No.7, s. 3590-3609
Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Plants of the genus Brassica occupy the top place among vegetables in the world. This genus, which contains a group of six related species of a global economic significance, three of which are diploid: Brassica nigra (L.) K. Koch, Brassica oleracea L., and Brassica rapa L. and three are amphidiploid species: Brassica carinata A. Braun, Brassica juncea (L.) Czern., and Brassica napus L. These varieties are divided into oily, fodder, spice, and vegetable based on their morphological structure, chemical composition, and usefulness of plant organs. The present review provides information about habitat, phytochemical composition, and the bioactive potential of Brassica plants, mainly antioxidant, antimicrobial, anticancer activities, and clinical studies in human. Brassica vegetables are of great economic importance around the world. At present, Brassica plants are grown together with cereals and form the basis of global food supplies. They are distinguished by high nutritional properties from other vegetable plants, such as low fat and protein content and high value of vitamins, fibers along with minerals. In addition, they possess several phenolic compounds and have a unique type of compounds namely glucosinolates that differentiate these crops from other vegetables. These compounds are also responsible for numerous biological activities to the genus Brassica as described in this review.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 48575) wydawnictwo ciągłe #48575

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
6,388
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:17 sierpnia 2021 11:20
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:03

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się