Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Plon cebul i zawartość wybranych składników pokarmowych u kilku odmian cebuli zwyczajnej i szalotki (Yield and content of selected nutrient components in some cultivars of onion and shallot bulbs)

Opis bibliograficzny

Plon cebul i zawartość wybranych składników pokarmowych u kilku odmian cebuli zwyczajnej i szalotki (Yield and content of selected nutrient components in some cultivars of onion and shallot bulbs). [AUT.] MARIA TENDAJ, BARBARA MYSIAK, ROBERT GRUSZECKI. Ann Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EEE Hortic. 2014 Vol. 24 Nr 1 1-8, il., bibliogr., streszcz., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2014
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Polski:

Badania przeprowadzone w latach 2012-2013 obejmowały ocenę plonowania cebul szalotki i cebuli zwyczajnej oraz zawartości w nich: suchej masy, flawonoidów, kwasów fenolowych oraz kwasu L-askorbinowego. Cebulę (odmiany 'Agostana’, ‘Karmen’ i ‘Wolska’) i szalotkę (odmiany ‘Ambition F1’, ‘Matador F1’ i ‘Toto’) uprawiano z rozsady. W łuskach mięsistych oznaczano zawartość cukrów ogółem i cukrów redukujących, flawonoidów (w przeliczeniu na kwercetynę), a także kwasów fenolowych (w przeliczeniu na kwas kawowy), natomiast w łuskach suchych – tylko zawartość flawonoidów i kwasów fenolowych. Aktywność antyoksydacyjną cebul badanych odmian oceniano metodą redukcji DPPH. Spośród badanych odmian największym plonem cebul wyróżniała się odmiana ‘Wolska’. Cebule wszystkich odmian cebuli zwyczajnej w porównaniu z szalotką były większe, co zadecydowało o lepszym plonowaniu. Badania prezentowane w pracy wykazały, że zawartość oznaczanych składników istotnie zależała od odmiany. Ponadto poziom zawartości flawonoidów i kwasów fenolowych w łuskach suchych był wielokrotnie większy niż w łuskach mięsistych. Miało to wpływ na zwiększony poziom aktywności antyoksydacyjnej mierzonej jako procent redukcji DPPH.

Angielski:

The studies conducted in the years 2012-2013 included the assessment of the yield, dry matter, flavonoids, phenolic acid and L-ascorbic acid content in onion and shallot bulbs. Common onion (cultivars ‘Agostana’,’ Karmen’ and ‘Wolska’) and shallot (cultivars ‘Ambition F1’, ‘Matador F1’ and ‘Toto’) were cultivated from seedlings planting. The content of total and reducing sugars, flavonoids (converted into quercetin), as well as phenolic acids (converted into coffeic acid) was determined in fleshy scales, whereas in dry scales only the content of flavonoids and phenolic was determined. Antioxidant activity in the bulbs of the studied cultivars was evaluated by means of the method using DPPH. Among the studied cultivars of onion and shallot the highest yield was found in ‘Wolska’. The bulbs of onion cultivars were bigger as compared to shallot, which resulted in obtaining a decidedly higher yield. The studies presented in this work demonstrated that in onion and shallot the content of particular chemical compounds significantly depend upon the cultivar. Besides, the level of flavonoids and phenolic acid content in dry scales is many times higher than the content of these components in fleshy scales. It resulted on increasing the level of antioxidant activity measured as the percentage of DPPH inhibition.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 33434) wydawnictwo ciągłe #33434
PBN ID (hist.): 33434

Metryki

2,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:26 września 2014 09:31
Ostatnia aktualizacja:12 kwietnia 2022 10:44

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się