Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Plonowanie fasoli szparagowej (Phaseolus vulgaris L.) w uprawie wiosennej i jesiennej w tunelu foliowym (The yielding of French bean (Phaseolus vulgaris L.) in the spring and autumn cultivation in the plastic tunnel)

Opis bibliograficzny

Plonowanie fasoli szparagowej (Phaseolus vulgaris L.) w uprawie wiosennej i jesiennej w tunelu foliowym (The yielding of French bean (Phaseolus vulgaris L.) in the spring and autumn cultivation in the plastic tunnel). [AUT.] HELENA ŁABUDA, RAFAŁ PAPLIŃSKI, EWA ROŻEK. Ann Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EEE Hortic. 2015 Vol. 25 Nr 4 13-24, il., bibliogr., streszcz., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2015
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Polski:

W pracy badano przebieg ważniejszych faz rozwojowych roślin oraz plonowanie karłowych odmian fasoli szparagowej w uprawie wiosennej i jesiennej w tunelu foliowym wysokim. Materiałem doświadczalnym było 10 żółtostrąkowych odmian fasoli szparagowej: ‘NOE-1’ (wzorzec), ‘Dominika’, ‘Poster’, ‘POL-349/05’, ‘POL-B 105’, ‘Lucyna’, ‘LM-86’, ‘Z1/07’, ‘Z2/07’ i ‘Liwia’. Zastosowano zróżnicowane zagęszczenie roślin, 14,8 rośl. ∙ m–2 i 8,9 rośl. ∙ m–2. Doświadczenia zakładano jako dwuczynnikowe metodą bloków losowych w 4 powtórzeniach, czynnikiem A były odmiany fasoli, a czynnikiem B zagęszczenie roślin. Siew nasion w tunelu wiosną przeprowadzono 19 kwietnia, a w uprawie jesiennej 1 sierpnia. Zbiór przeprowadzano 2–4-krotnie w zależności od odmiany, w miarę dojrzewania strąków, w uprawie wiosennej od 27 czerwca do 11 lipca, natomiast w uprawie jesiennej od 26 września do 24 października. Określono plon strąków z 1 m2: ogółem, handlowych i niehandlowych oraz jakość strąków handlowych. W uprawie wiosennej okres wschodów był dwukrotnie dłuższy, kwitnienie roślin trwało o 11 dni krócej, a okres od siewu do pierwszego zbioru był o 10 dni dłuższy niż w uprawie jesiennej. Plon handlowy strąków fasoli szparagowej w uprawie wiosennej był średnio o 38% większy w porównaniu z plonem strąków uzyskanym z uprawy jesienią. Strąki fasoli szparagowej z uprawy wiosennej charakteryzowały się większą zawartością suchej masy i kwasu L-askorbinowego niż strąki z uprawy jesiennej. Zagęszczenie roślin fasoli szparagowej: 14,8 rośl. ∙ m–2 było optymalne w uprawie wiosennej, przy mniejszym zagęszczeniu: 8,9 rośl. ∙ m–2 rośliny były wyższe i bardziej rozłożyste, dojrzewanie strąków było mniej równomierne, a plon handlowy strąków mniejszy o około 30%.

Angielski:

The present work investigated the course of more important developmental stages of the plants and the yielding of dwarf French bean cultivars in the spring and autumnal cultivation in the foil high tunnel. The experimental material included 10 yellow pod cultivars of the French bean: ‘NOE-1’ (standard), ‘Dominika’, ‘Poster’, ‘POL-349/05’, ‘POL-B 105’, ‘Lucyna’, ‘LM-86’, ‘Z1/07’, ‘Z2/07’ and ‘Liwia’. Differentiated density of plants was applied: 14.8 plants · m–2and 8.9 plants · m–2. The experiment was established as two treatments using the method of random blocks in 4 repetitions, with treatment A being the cultivars, and treatment B the density of plants. The sowing of seeds in the tunnel in spring was carried out on 19th April and in autumn on 1st August. The harvest was carried out 2-4 times, depending on the cultivar, according to pods’ maturity, in spring from 27th June to 11th July and in autumn from 26th September to 24th October. The yield of pods on 1 m 2: total yield, marketable yield, and non-marketable yield and the quality of marketable pods were determined. In the spring cultivation the period of emergence was twice longer, the flowering stage of plants lasted 11 days shorter, and the period from the sowing to the first harvest was 10 days longer than in the autumn cultivation. The marketable yield of French bean pods in spring cultivation was about 38% higher in comparison to the yield of pods obtained from the cultivation an autumn. French bean pods from the spring cultivation were characterized by a greater content of the dry matter and L-ascorbic acid than the pods from the autumn cultivation. The density of plants of the French bean – 14.8 plants · m–2 was the optimum in spring, at the smaller density of 8.9 plants · m–2 the plants were higher and more extensive, and maturation of pods was less uniform and the marketable yield of pods was smaller by about 30%.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: przed opublikowaniem

Identyfikatory

BPP ID: (46, 38079) wydawnictwo ciągłe #38079
PBN ID (hist.): 38079

Metryki

6,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:15 czerwca 2016 11:12
Ostatnia aktualizacja:8 kwietnia 2022 15:18

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się