Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Podstawowe parametry morfologiczne i biochemiczne krwi fermowych jeleni szlachetnych i danieli zwyczajnych (Basic haematological and biochemical parameters of farmed red deer and fallow deer blood)

Opis bibliograficzny

Podstawowe parametry morfologiczne i biochemiczne krwi fermowych jeleni szlachetnychi danieli zwyczajnych (Basic haematological and biochemical parameters of farmed red deer and fallow deer blood). [AUT.] KATARZYNA TAJCHMAN, [AUT. KORESP.] KOWALIK SYLWESTER, [AUT.] PAWEŁ JANISZEWSKI, KATARZYNA LICZNERSKA, PAWEŁ BOGDASZEWSKI. Med. Weter. 2023 Vol. 79 nr 6 s. 286-290, il., bibliogr., sum. DOI: 10.21521/mw.6775
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2023
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Knowing the blood composition and determining the range of reference values for individual species of domestic animals is a key factor in monitoring their individual and herd health. The aim of the study was to determine the values of selected morphological and biochemical blood parameters, and also to compare the results obtained for farm red deer (Cervus elaphus) with fallow deer (Dama dama). Blood haematological parameters were determined using an automatic haematological analyzer with appropriate software, while biochemical parameters were determined using an automatic analyzer using the spectrophotometric method. The values of morphological and biochemical blood parameters of both deer species were close to the reference values of the blood of domestic ruminants. The only significant differences concerned the level of glucose and total cholesterol. Mean glucose levels of 145.90 ± 28.56 g/dl in red deer and 96.31 ± 14.51 g/dl in fallow deer were higher compared to glucose levels in sheep, goats and cattle. In contrast, the cholesterol level of 59.90 ± 3.18 mg/dl and 77.23 ± 13.74 mg/dl, respectively, in of the researched species was significantly lower compared to the reference level for domestic ruminants. To conclude, it can be assumed that these differences in blood composition may result from the species diversity of the tested animals compared to sheep, goats and cattle. In addition, it should be borne in mind that different husbandry procedures are used for these species, including limited interference with their feeding habits, which in this case are closer to the conditions of their natural habitat

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Na tych samych warunkach (CC-BY-NC-SA) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50606) wydawnictwo ciągłe #50606

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,400
Impact Factor
Q4
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:29 maja 2023 10:36
Ostatnia aktualizacja:29 czerwca 2023 09:57

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się