Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Polyphenolic profiles in lettuce (Lactuca sativa L.) after CaCl2 treatment and cold storage.

Opis bibliograficzny

Polyphenolic profiles in lettuce (Lactuca sativa L.) after CaCl2 treatment and cold storage. [AUT. KORESP.] MAŁGORZATA MATERSKA, [AUT.] KATARZYNA OLSZÓWKA, BARBARA CHILCZUK, ANNA STOCHMAL, ŁUKASZ PECIO, BARBARA PACHOLCZYK-SIENICKA, SONIA PIACENTE, COSIMO PIZZA, MILENA MASULLO. Eur. Food Res. Technol. (Print) 2019 Vol. 245 Iss. 3 s. 733-744, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1007/s00217-018-3195-0
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY 2019 Vol. 245 Iss. 3, s. 733-744
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Lettuce (Lactuca sativa L.) is a popular vegetable with the health-enhancing properties determined by high levels of antioxidant polyphenols as chlorogenic acids and other derivatives of caffeic acid or flavonoids. In this study, changes in the phenolic compound profiles in the lettuce leaves induced by application of CaCl2 before harvest and cold storage were studied. For the first time quantitative analysis of individual phenolic compounds on the basis of standards isolated from lettuce leaves was performed. Compounds were identified using HPLC, LC-MS, ¹H and ¹³CNMR techniques. The dominant compounds were 2,3-dicaffeoyltartaric (2,3-diCTA), 5-O-caffeoylquinic (5-OCQA) and caffeoyltartaric (CTA) acids, with content of 5.7, 2.5 and 0.981 mg/g DM, respectively. The levels of individual phenolic compounds, total phenolics and antioxidant activity (DPPH assay) in plants treated by CaCl2 were determined throughout the storage period (7 and 14 days) at 4 °C. To ascertain the relationship between the content of individual compounds, total phenols, antioxidant activities and storage time, Pearson’s correlation analysis was used. The best correlation between the storage length and compound concentration was observed for 2,3-diCTA (R² = 0.866) and caffeoylmalic acid (CMA) (R² = 0.750). Application of CaCl2 (0.05M) on lettuce resulted in an increase in the levels of CTA, 2.3-diCTA and 5-OCQA about 120, 65 and 57%, respectively, compared to the control stored for 7 days in the same conditions and had a favourable effect on the antioxidant activity (R² = 0.985). The present paper shows that CaCl2 may be used as an agent that influences the stability of health-promoting compounds of cold-stored lettuce.

Open Access

Tryb dostępu: inne Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 45055) wydawnictwo ciągłe #45055

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,366
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:25 marca 2019 12:07
Ostatnia aktualizacja:17 sierpnia 2022 14:47

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się