Menu
Tytuł:Polyphenols composition and the biological effects of six selected small dark fruits.
Autorzy:[AUT. KORESP.] Kamila Borowiec, [AUT.] Anna Stachniuk, Dominik Szwajgier, Alicja Trzpil.
Szczegóły:FOOD CHEMISTRY 2022 Vol. 391, Article number 133281
Streszczenie:

The health-promoting activities of fruits are in the limelight in view of the growing risks posed by civilisational diseases and are connected with polyphenols. The present study examined bilberry, blueberry, blackcurrant, redcurrant, cherry and plum for their polyphenolic content and biological activities. The contents of total polyphenolic compounds and their subclasses were determined. Liquid chromatography high-resolution mass spectrometry was used to characterise the polyphenolic profiles. Small dark fruits’ antioxidant, anti-inflammatory, and anti-cholinesterase activities were also extensively determined. Significant qualitative and quantitative differences in the analysed fruits’ polyphenols composition and biological activities were demon- strated. The highest polyphenolic contents and antioxidant activities were established in blackcurrant fruit, but bilberry also had our attention due to an additional mild influence on antioxidant enzymes. The condensed tannin content in small dark fruits is developed. All tested fruits exhibit anti-inflammatory and anti-cholinesterase activities.

Strona WWW:https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814622012432?via%3Dihub
DOI10.1016/j.foodchem.2022.133281
BPP ID:(46, 49495) czyli wydawnictwo ciągłe o ID = 49495
PBN UID:62ce92cd4097075e7c66351b
Rok:2022
Charakter formalny:Artykuł w czasopismie
Język:Angielski
Typ KBN:praca oryginalna
Punkty KBN/MNiSW:200,00
Impact factor:8,800
Rekord utworzony:24 maja 2022 10:01
Rekord zaktualizowany:5 lipca 2023 10:46

Oprogramowanie Bibliografia Publikacji Pracowników © 2004-2022 IPLweb; wersja 202312.1123
Dokument wygenerowano przy pomocy systemu Bibliografia Publikacji Pracowników w wersji 202312.1123 dnia 03-03-2024 o godzinie 09:04
Baza danych © 2024 Biblioteka Główna Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Oprogramowanie Bibliografia Publikacji Pracowników © 2004-2022 IPLweb, https://bpp.iplweb.pl/

Informacja o cookies

Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Zgadzam się

Nie zgadzam się