Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Porównanie życiowej efektywności produkcji mleka bydła rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej odmiany czarno-białej i simentalskiej (Comparison of milk production efficiency of Black and White variety of Polish Holstein-Friesian and Simmental cattle)

Opis bibliograficzny

Porównanie życiowej efektywności produkcji mleka bydła rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej odmiany czarno-białej i simentalskiej (Comparison of milk production efficiency of Black and White variety of Polish Holstein-Friesian and Simmental cattle). [AUT.] WITOLD CHABUZ, PIOTR STANEK, WIOLETTA SAWICKA-ZUGAJ, WALDEMAR TETER, PAWEŁ ŻÓŁKIEWSKI, MATEUSZ ARASIMOWICZ. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EE Zootech. 2016 Vol. 34 nr 1 25-31, il., bibliogr.,sum., streszcz.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2016
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Celem podjętych badań było porównanie życiowej efektywności produkcji mleka oraz długowieczności krów rasy simentalskiej i polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej odmiany czarno- -białej. Badaniami objęto łącznie 797 krów mlecznych, w tym 462 rasy PHF i 335 rasy SIM. W analizie uwzględniono wybrakowane krowy w latach 2004–2014, które ukończyły przynajmniej jedną 305-dniową laktację. Na podstawie zebranych materiałów wyliczono: wiek pierwszego wycielenia (dni, miesiące), długość życia (dni, miesiące), długość użytkowania (dni, miesiące), życiową wydajność krów (kg), wydajność mleka na laktację (kg), wydajność mleka na jeden dzień życia (kg) oraz wydajność mleka na jeden dzień użytkowania (kg). Przeprowadzone badania wykazały, że okres użytkowania krów rasy polskiej holsztyńsko- -fryzyjskiej był o 11% krótszy niż krów rasy simentalskiej, natomiast średnia dzienna produkcja mleka była o 48,5% wyższa. W konsekwencji efektywność życiowa krów PHF była prawie o 30% wyższa niż krów SIM. Na uwagę zasługuje również fakt, że bydło simentalskie charakteryzowało się większą zawartością białka, laktozy i suchej masy w badanym mleku.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 37800) wydawnictwo ciągłe #37800
PBN ID (hist.): 37800

Metryki

7,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:23 kwietnia 2016 12:52
Ostatnia aktualizacja:19 kwietnia 2022 11:08

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się